Fusie

Mensen die mij kennen weten dat ik een groot hockeyliefhebber ben. Ik heb deze sport jarenlang op de voet gevolgd, bijna veertig jaar voor het clubblad van EHV en sinds kort ook elke week op deze website. Afgelopen zaterdag verloor Jongens A1 van EHV de play offs voor een plaats in de landelijke competitie van Nijmegen. Het werd 14-1 en van een serieuze wedstrijd was, afgezien van die ene tegengoal, geen moment sprake. Daar kunnen onze jongens niets aan doen, integendeel, ze deden hun stinkende best en bleven sportief strijden, maar het verschil was simpelweg een paar parkeergarages te groot. Hoe dat kan? Enschede telt een kleine 160.000 inwoners, Nijmegen bijna 10.000 meer. Daar kan het dus niet aan liggen. Nee, het verschil zit 'm in het aanbod. Als je bij EHV de juiste leeftijd hebt kom je in de C1, want een C2 is er niet. EHV heeft zes jongensteams, Nijmegen heeft er ruim drie keer zoveel, en dan spelen er ook nog eens zeventien elftallen bij Union, die andere club in Nijmegen. In totaal zo'n 600 spelers, tja, dan heb je keuze. En dan kun je nog zoveel watervelden aanleggen, maar daarmee red je het niet. Kijk wat er in Zwolle, Eindhoven, Tilburg en Arnhem gebeurt, waar hockeyclubs zijn gaan samenwerken of zelfs in hun geheel zijn gefuseerd, en de conclusie is gewettigd dat we het in Enschede alleen qua voetbal beter doen dan in Nijmegen. De vraag is alleen hoelang dat nog duurt.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.