Adoroda

Tom Egbers kondigde afgelopen woensdag de samenvatting van ADO-Roda aan als een ‘palindroomwedstrijd’. Als taalliefhebber kan ik daar enorm van genieten. Zelf ben ik zeer te spreken over de ontwikkeling van de ‘koortsmeetsysteemstrook’ waarop je kunt aflezen of, en zo ja: hoeveel graden verhoging je hebt. En dat is wel even iets anders dan de toch wat voor de hand liggende ‘parterretrap’. Zo kan ik ook niet echt warm worden van het Groot Nationaal Dictee, totdat een deelnemer het woord ‘przewalskipaard’ met een t schrijft. Ik bedoel maar, er moet wel iets te verbeelden overblijven. In dat verband volg ik de Surinaamse voetbalcompetitie nauwgezet, met name waar het de prestaties betreft van Inter Moengotapoe, Botopasie en Papatam, waarbij de obligate Robin Hood en Leo Victor natuurlijk verbleken, en wat jammer dat ze in Langatabbetje niet meedoen. Tenslotte vraag ik uw speciale aandacht voor de fascinerende geschiedenis van het Roemeense Petrolul Ploiesti, opgericht in 1924 als Juventus Boekarest. De club onderging een aantal naamswijzigingen, heette achtereenvolgens Distributia, Competrol, Partizanul, Energia en Fiacara, werd drie keer landskampioen, ging vorig jaar failliet, maar werd heropgericht en speelt nu, de hemel zij dank weer als Petrolul, in de vierde klasse. Echt waar, ik kan het u van harte aanbevelen: elke maandag even google’en hoe Petrolul gespeeld heeft.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.