Belonen

Jongeren in Wijk bij Duurstede krijgen van hun gemeente 8.440 euro waarvoor ze zelf een besteding mogen bepalen. Ze komen hiervoor in aanmerking omdat ze tijdens de jaarwisseling geen 13.000 euro aan vuurwerkschade hebben veroorzaakt, zoals vorig jaar, maar niet meer dan 2.560 euro met de vernieling van twee afvalbakken, twee hondenpoepbakken, een schrikhek en zeven verkeersborden. De verantwoordelijke wethouder is blij dat de jongeren hun best hebben gedaan om de schade te beperken en oordeelt dat ‘belonen beter werkt dan straffen’. Ik vind dit een geniale gedachte en stel daarom voor dat de KNVB dit voorbeeld volgt in de bestrijding van het fysieke en verbale geweld op de tribunes en buiten de stadions.

Duurt een kwetsend spreekkoor over de relatie tussen Hamas en gas korter dan één minuut? Allemaal een broodje beenham cadeau. Blijft het aantal bedreigde stewards beperkt tot tien? Het hele vak gratis bier. Is de moeder van de scheidsrechter maar voor de helft een hoer? Vrijkaartjes voor het bordeel. Niet meer dan tien stoelen gesloopt in de bus? Vijf nieuwe statafels voor het supportershome. En zo zijn er vast nog wel meer creatieve ideeën denkbaar om de hooligans te belonen voor hun wangedrag. Oh, wacht: de wethouder bromsnort nog wel dat ‘de daders bestraft dienen te worden’ waarbij ik zomaar een tweedaagse schoffelstage bij de plantsoenendienst voel aankomen. En laat het niet weer gebeuren, jongeman.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.