Wintersport

Gave grap van De Speld: ‘Vrouw zonder oranje trainingspak klimt op podium’ boven de foto van de huldiging na de 1.500 meter met een Japanse naast twee Nederlandse dames. Maar nu weer even serieus: het is natuurlijk allemaal kinderachtige jaloezie om te vinden dat het schaatsen een exclusief Nederlands speeltje is. Of zijn wij soms het enige land ter wereld waar water bevriest als de temperatuur onder nul daalt? Nee dus. Nou dan. Schaatsen is een echte sport, compleet met doping en matchfixing. (Je kunt als Olympisch sporter trouwens beter proberen om de boel te belazeren dan een paar uur te stappen: Jellert Anema kreeg een ‘laat-het-niet-weer-gebeuren’ schriftelijke reprimande van het NOC, Yuri van Gelder kon vrijwel rechtstreeks vanuit de Holland Heineken Hel terug naar huis.)

Verder heb ik niet alleen van mooie sport, maar ook van alle folkloristische randverschijnselen genoten. De iets te enthousiaste analyses van Erben Wennemars (geniale imitatie door Thomas Gast van De Partizanen bij DWDD). Het fucking interview met de stuiterende Suzanne Schulting. Niemand die het woord ‘medalje’ zo uitspreekt als Sebastiaan Timmerman. De perfecte een-tweetjes tussen Bart Veldkamp en Herman van de Zande, allebei gezegend met humor, zelfspot en kennis van zaken, een zeldzame combinatie in de media. Ja, zelfs de veelvuldig besproken Curling Quiz is een aanwinst, alleen al vanwege het naakte feit dat spelleidster annex hockeybabe Ellen Hoog bij wijze van uitzondering ook eens een keer haar kleren áánhoudt. En zullen we die schaatshal achter de Beugel Bunker maar gauw vernoemen naar Jorien ter Mors, met een mooi standbeeld bij de hoofdingang? Zo, dan mag het nou weer serieus hard gaan dooien.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.