Iniesta

Op 31 mei 2015 liet het Nederlandse voetpubliek zich in de Amsterdam Arena van zijn slechtste kant zien, of liever: horen. Tijdens de interland tegen Spanje werd Andrés Iniesta bij elk balcontact uitgefloten. En waarom? Omdat hij het gewaagd om vijf jaar eerder, in de WK-finale tegen Nederland, het winnende doelpunt voor zijn land te maken. De toenmalige bondscoach Guus Hiddink sprak er na afloop schande van en zei zich kapot te schamen. Zaterdag konden we zien hoe het wel moet, in de finale van de Copa del Rey tussen Barcelona en Sevilla. Iniesta was de ster van het veld, strooide met sublieme steekpassjes en scoorde met een geniale beweging de 4-0. Het publiek kwam als één man omhoog in een staande ovatie en ook de supporters van Sevilla klapten zich de handen stuk. Bij de applauswissel vlak voor tijd zag je de tranen in zijn ogen, van geluk, verdriet en ontroering tegelijk. De winst van de beker was de 31ste prijs die hij samen met Messi voor Barcelona behaalde: acht keer kampioen, zes keer de beker, zeven maal de Spaanse Super Cup, vier keer de Champions League, drie keer de wereldbeker en drie keer de Europese Super Cup. De kans is groot dat hij naar China vertrekt om daar miljoenen op te halen en zijn eigen wijnhuis te promoten. Het is hem van harte gegund, natuurlijk, maar de sportkrant As, ook wel het clubblad van Real Madrid genoemd, zette op de dag na de finale met grote letters op de voorpagina wat elke voetballiefhebber dacht, en waar ze drie jaar geleden in de Amsterdam Arena nog een voorbeeld hadden kunnen nemen: ‘GA NIET WEG!’


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.