Telstar

Op 22 augustus 1965 speelde FC Twente zijn eerste competitiewedstrijd als de nieuwe fusieclub van Sportclub Enschede en Enschedese Boys. Telstar was de tegenstander, het werd 1-1 en ik ken de selectie nog uit mijn hoofd, met roemruchte namen als Heinz Stuy, Fred André, György Liptak, Cor Brom, Paul van Egmond, Ruud Geels, Joop Koopman, Gerrie Althof, Hassie van Wijk, Gerrie Clement, Jacques Cleeren, Tjeerd Kort, Fred Dikstaal, Wilson da Silva Chagas en Joao Carlos Campos Wisnesky. De twee laatsten kwamen uit Brazilië en hebben allebei een verhaal. Wilson da Silva Chagas speelde één wedstrijd mee en was vaker van de partij met zijn saxofoon in een orkest op De Wallen, terwijl Joao Carlos Campos Wisnesky, die in Het Diekman de 1-1 scoorde, in 1967 geneeskunde ging studeren in Rio de Janeiro. Daarna raakte hij onder de schuilnamen Paulo Paquetá en John Carlos Borgethen betrokken bij de communistische guerrilla in het Amazonegebied. Sinds 2003 is hij als arts gevestigd in Niterói, waar hij zijn patiënten behandelt met acupunctuur en shiatsu. En nu zou het zomaar kunnen dat zijn oude club van de Witte Leeuwen volgend jaar opnieuw naar Enschede komt. Historische tijden keren terug in de Beugel Bunker. We zijn getuige van een sportieve recycling en met FC Twente-Telstar (Melvin Platje!) in de jaargang 2018-2019 is de cirkel weer rond.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.