Twexit

Op zondag 2 mei 2010 stond ik langs een ijskoud en zeiknat hockeyveld in Soest, waar de heren van EHV streden voor handhaving in de eerste klasse. Dat lukte, en daarmee waren we allemaal natuurlijk heel erg blij, maar het mooiste nieuws kwam even later uit Breda, waar FC Twente kampioen van Nederland was geworden. Werkelijk iedereen in Soest vond het geweldig, onze club had een gunfactor in heel Nederland, behalve in Amsterdam en Almelo. Nu zijn we nog maar acht jaar verder en alles ten westen van het Polman Stadion heeft een rode waas voor de ogen van de haat en de hoon die over het ooit zo gerespecteerde Enschedese voetbalbolwerk neerdalen. Het mooiste vermaak is leedvermaak. Het zit kennelijk heel diep, de ellende die Munsterman en de zijnen hebben aangericht. Er is inderdaad voor miljoenen gesjoemeld en geplunderd, het doel heiligde de middelen en die triomftocht langs de viaducten mocht kennelijk een paar cent kosten. Maar het spel is uit en het is letterlijk en figuurlijk mooi geweest. De gifbeker en de baggerbak moeten helemaal leeg, kom maar door met die keutel. Oss, Telstar, Almere, Emmen: wen er maar aan, het is niet anders. Maar ook: mooie derby’s tegen Go Ahead en De Graafschap. Dan gebeurt er tenminste ook weer eens wat in Deventer en Doetinchem. En, hé: blijf van die spelersbus af. Wij zijn Ajax niet.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.