Fredje & Tedje

FC Köln, HSV, Eintracht Braunschweig en FC Kaiserslautern werden samen 15 keer kampioen van Duitsland. De club uit Hamburg speelde sinds 1953, toen de Bundesliga werd opgericht, onafgebroken op het hoogste niveau. In totaal zullen de vier verenigingen tientallen spelers voor de National-Mannschaft hebben voortgebracht, in de gewonnen WK-finale van 1954 was Kaiserslautern met vijf spelers hofleverancier en ook in de diverse Europese competities waren de vier jarenlang vaste prik van de partij. De rest is geschiedenis: Köln en Hamburg spelen volgend seizoen in de 2. Bundesliga, Braunschweig en Kaiserslautern moeten zelfs nog een stap verder terug richting de bijvelden. En dan zouden wij ons druk dan wel nerveus moeten maken om de degradatie van FC Twente?

Nee, natuurlijk niet. Er zijn nu al een keer zoveel seizoenkaarten meer verkocht dan vorig jaar rond deze tijd. Het kostenverslindende overschot aan boventallige spelers zal slinken naar normale proporties. We krijgen prachtige affiches zoals de streekduels tegen De Graafschap en Go Ahead. Er komt in de persoon van Fred Rutten eindelijk een voetbaldier, en een echte clubman bovendien, in de Raad van Commissarissen. Oké, de constructie dat hij vanuit Haifa op afstand zal functioneren is misschien niet echt handig. Maar wat mij betreft mag de man die ze voor de post van technisch directeur op het oog hebben, Ted van Leeuwen, ook gewoon in Denemarken blijven zitten. Fredje & Tedje: het klinkt als een slogan voor De Tegenpartij van Koot & Bie, maar het zal voortaan weer om voetbal gaan in de Beugel Bunker. En in Almelo hebben ze volgend jaar lekker geen derby meer.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.