Rookbommen

De Volkskrant maakte op zaterdag 5 mei excuses voor een kop die een paar dagen eerder boven een reportage over de ‘grafstemming’ bij FC Twente had gestaan: ‘Na het stadion stortte ook de club in’. De ombudsman van de krant omschrijft deze tekst als ‘niet erg fijngevoelig’ en ‘schoot zijn doel voorbij’. De degradatie van FC Twente is daar kennelijk een hot item, ook voor economie-columnist Peter de Waard, die zich afvraagt of ‘de KLM het FC Twente van de luchtvaartleague dreigt te worden’. En zo wordt de club in en om de eigen Beugel Bunker van alle kanten bespot en beledigd, waarbij je de bedenking kunt plaatsen of het allemaal niet wat ludieker kan.

De creativiteit van de eigen supporters heeft me meer dan eens verrast en vaak in positieve zin. De nachtelijke operatie van het Makita Team in 2000 om alle stoeltjes in Vak P weer in de rode clubkleur te krijgen. De talloze sfeeracties, waaronder die enorme massa confetti voor de bekerfinale tegen PSV, waardoor De Kuip volledig rood ging. De spandoeken die de afgelopen week in heel Nederland werden achter gelaten met de prachtige tekst ‘Leedvermaak is een groter compliment dan medelijden. Tot snel’. Geniaal. Des te merkwaardiger vond ik de rookbommen die zondag tegen NAC op het veld werden gegooid. Had iemand die gasten nou niet even kunnen zeggen dat dat echt niet kon? Of, om in het jargon van De Volkskrant te blijven: dat deze actie een typisch geval was van ‘in je eigen voet schieten’?

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.