3 mei

Tijdens de jaarlijkse zomeropruiming van mijn werkkamer kwam uit een van de vele volle laadjes een legpuzzel te voorschijn met als thema: ‘Kampioenschap FC Twente’. Op de doos een grote foto van de rood-witte mensenmassa op het plein voor de Beugel Bunker, maandag 3 mei 2010, daags na de wedstrijd bij NAC en de triomftocht langs de viaducten over de A1. (En dan nu een martsmeetsje: Hadden we dat willen missen? Nee, dat hadden we niet willen missen.) Ik herkende meteen de symboliek van het moment, want dit kon geen toeval zijn: terwijl de club met veel moeite probeert alle gaatjes te vullen, kreeg ik de kans om alle poppetjes een plek te geven. Het is ook een heel gepuzzel, met veel losse eindjes. Potentiële sponsoren proberen de politiek onder druk te zetten om toch maar weer met pecunia over de brug te komen. De gemeenteraad wil geld zien als spelers verkocht worden die meer opbrengen dan vier miljoen, een veelvoud van wat de huidige selectie in zijn totaal waard is. De landskampioen van 2010 vraagt de trouwe supporters tien euro voor een oefenpotje in Vriezenveen, in ruil waarvoor men een B-elftal het veld instuurt dat kansloos met 5-1 van Emmen verliest. Het is kommer, het is kwel en het einde van alle ellende is nog lang niet in zicht. De gifbeker moet helemaal leeg, tot het bittere einde. Intussen ben ik bijna klaar met mijn puzzel, maar FC Twente nog lang niet, ben ik bang. Hoewel: ik zie dat de laatste wedstrijd van het seizoen 2018-2019 op vrijdag 3 mei is. En dat is in de clubgeschiedenis geen slechte datum, zie boven. Zou het een teken zijn? Misschien wel een martsmeetsje?


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.