Op en Neer

Vanuit ons jaarlijkse vakantieverblijf in Roggel, de parel van het Leudal, maken Mevrouw Bonder en ik menig kilometer op de E-bikes door het glooiende Limburgse land. Zondagmiddag stond de semi-klassieker Beesel-Kessel-Neer op het programma en dat ging aanvankelijk geweldig. Na twee transfers over de Maas en een tussenstop op een mooi terras aan de voet van de Keverberg lonkte de finale en daar ging het mis. We hadden wel iets gelezen over een Europees schuttersfeest, met een optocht door Neer, maar dit was geen optocht, dit was een processie van middeleeuwse omvang. Meer dan 480 schutterijen uit alle hoeken en gaten van toeterend en trommelend Europa hadden zich verzameld voor een bonte parade met ruim 50.000 mensen langs de kanten. Het spreekt voor zich dat de thuisprovincie onder de deelnemers veruit in de meerderheid was, want het zwaaien met banieren en het beroeren van de fluit is voor de gemiddelde Limbo een uitstekend alibi om op een zondagochtend vanaf een uur of tien voor drie weken bier te drinken, onder de vlag en het vaandel van een al dan niet verzonnen dan wel bestaande beschermheilige als schutspatroon, want RK tot in de bilnaad. Om kort te gaan: we konden geen kant op en zagen ons genoodzaakt een andere route te kiezen. De volgende dag lazen we in De Limburger dat uitgerekend de schutterij van Neer zijn koning niet op tijd had aangemeld voor de wedstrijd van zaterdagmiddag. Pogingen om de logische consequentie daarvan, zijnde uitsluiting van deelname, terug te draaien waren aan de overkoepelende Europese organisatie niet besteed. Tja, dan sta je toch, eh… voor schut. Meneer Pastoor had vast wel ergens een opening gevonden om er uit te komen. Op en Neer, of zoiets.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.