Hattrick

De vergrijzing in het Zuid-Hollandse Zwammerdam, waarschijnlijk niet geheel toevallig ook de thuisbasis van de Jostiband, neemt vel over been toe. En dus moeten er volgens de plaatselijke voetbalclub meer baby’s worden gemaakt, waartoe men zelfs al ludieke ‘Zwangerdam’-rompertjes heeft laten ontwikkelen. Johan Derksen zou het een ‘schijtlollig’ idee genoemd hebben, en René van der Gijp heeft er ongetwijfeld ook een buitengewoon genuanceerde mening over, maar de ondertoon is serieus van aard: twee dames uit het vrouwenteam en acht echtgenotes van selectiespelers zijn weliswaar in verwachting, maar die wonen geen van allen meer in Zwammerdam, dat immers kampt met een ernstig gebrek aan nieuwbouw- en starterswoningen. De jeugd vertrekt en het dorp veroudert, dus het lijkt er op dat de noodkreet waarmee de voorzitter van de voetbalclub alarm slaat (‘Straks zijn we net zo’n dorp als in de Spaanse Pyreneeën’) terecht is, al is het in de Franse Pyreneeën qua aantal jongeren naar verluidt ook niet overal feest. Maar misschien kunnen ze een voorbeeld nemen aan de Engels-Burundese voetballer Saido Berahino, die ook buiten het voetbalveld met een ijzeren regelmaat het net weet te vinden. Binnen krap twee maanden scoorde hij bij drie verschillende vrouwen een kind, waarmee de speler van Stoke City wat mij betreft als Joris Driepunter verder door het leven mag. Voor de sappige details verwijs ik u naar de sensatiepers, maar een score van drie baby’s binnen 50 dagen: van zo’n hattrick gaat elk lid van de voetbalclub in Jostitown spontaan overeind staan.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.