Vuelta

Theo de Rooij heeft er natuurlijk veel meer verstand van dan ik, en misschien is hij het wel helemaal niet met me eens, maar voor mij is de Vuelta d’Espana mooier dan de Tour de France en de Giro d’Italia. Natuurlijk, ze hebben alle drie hun eigen charmes, en toch ga ik voor Spanje. Het adembenemende maanlandschap van afgelopen zondag, bijvoorbeeld, veel indrukwekkender krijg je het niet. Hoewel het mooiste bankje ter wereld (‘el banco mas bonito del mondo’) bij Loiba aan de Galicische kust ook niet slecht is. En hebben we gisteren het Balcón de Bizkaia gezien? Qua wedstrijd mis je de nerveuze hectiek van de Tour geen moment, maar de sportieve spanning is er niet minder om. En het helpt ook wel dat er om de paar meter een grote meneer van de Guardia Civil op de hellingen staat, want je ziet geen gevaarlijke gekken met woest wapperende vlaggen meerennen. Ook heel fijn: het commentaar op de Belgische tv, in dat sappige jargon van er vanonder muizen, last van zijne poep hebben, de duivel die uit zijn moordgat piest, platvallen, verdapperen, een valpartij zonder veel erg en, mijn favoriet, de meubels redden. Geweldige sport. En laten we in hemelsnaam hopen dat de winnaar ook over een paar jaar nog gewoon in de boeken staat. Dus nee, daarom zeker geen: Viva Valverde! Maar wel, zeer van harte: Viva Espana!


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.