Sam Bal

Soms vind je iets in je brievenbus waardoor je de rest van de dag met een grote glimlach doorbrengt. Dinsdagochtend was dat een jubileumcadeautje van de 50-jarige Historische Sociëteit Enschede-Lonneker, uitgever van het blad n Sliepsteen, in de vorm van een Tubantia de dato 26 oktober 1968. Vier jaar later zou ik op de Hengelose stadsredactie van de Twentsche Courant, toen nog de grote concurrent, zowel regionaal als lokaal, beginnen als leerling journalist. Ik zat daar als 18-jarig broekie tussen kanonnen als Han Avot, Alphons B. ter Brake, Hennie Everts, Ruud Klumpers en Jan van den Dungen. Hoofdredacteur was Job Oude Brunink, genoemd Job, en één van mijn voornaamste taken bestond uit het halen van kroketten bij Ten Hoopen. Verder was ik verantwoordelijk voor de dagelijkse berichtgeving over belangwekkende zaken als de duivenvluchten, de wisselkoersen, de burgerlijke stand en het politienieuws.

Wat was het nieuws op 26 oktober 1968? Meer vliegtuigen naar Twenthe. Verplaatsing van V&D aanwinst voor Boulevard. Van Heekbad wordt niet meer gerestaureerd. Sluiting spoorlijn Enschede-Ahaus? Wiener Café wordt zeker herbouwd. Nog geen aardgas voor Lonneker en Boekelo. Voorbereiding Park Stokhorst vordert. En, op de sportpagina: Rijvers blijft bij Twente. Zondag 2.30 uur Sportpark Diekman de belangrijke wedstrijd in eerste klasse D Sportclub Enschede-Rietvogels Almelo met o.a. Jan van de Wint. FC Twente behaalt grootste zege uit zijn historie: 8-2 tegen Fortuna ‘54. Van Dijk en Jeuring scoren ieder drie keer. En, in de linkerbenedenhoek: de rubriek VOET-bal-NOOTJES van ene Sam Bal, met onder andere een nieuwsfeit over Zoran Misic, de Joegoslavische keeper die hoge ballen met één hand uit de lucht plukte. Dat zijn allemaal mooie herinneringen, maar de grote vraag blijft natuurlijk: wie was c.q. is Sam Bal?

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.