Top Vijf

Het is maar dat u het weet: Erik ten Hag staat in de Top Vijf van Nederlandse trainers met het hoogste Europese winstpercentage in deze eeuw. Nummer één is, uiteraard, zoals hij zelf ongetwijfeld zou zeggen, Louis van gaal met een score van 59,7%. De coach van Ajax zag zijn ploeg dinsdag met 2-0 winnen bij AEK Athene, goed voor in totaal 52,9%, en passeert daarmee collega-Tukker Fred Rutten. De lijst telt uitsluitend trainers met minimaal vijftien Europese wedstrijden in de dug out. Nummer twee is Frank Rijkaard, gevolgd door Robert Maaskant en Martin Jol. Vooral de derde plek lijkt niet me meer dan een gelukkige combinatie van toeval en willekeur, met clubs als Wisla Krakow, Texas Dutch Lions, Dinamo Minsk en Columbus Crew, voorwaar een carrière die zich laat lezen als een reisgids. Na Fred Rutten komen Co Adriaanse, Dick Advocaat, Henk ten Cate en Ricardo Moniz, de globetrotter die sinds 1994 bij maar liefst zeventien verschillende clubs actief was, waarvan twee jaar als hoofdtrainer van FC Eindhoven. En dan toch tiende worden, hoe knap kan het zijn. Maar, eerlijk is eerlijk, alle lof voor Erik ten Hag, die alleen niet zo naïef moet zijn om er op de website van Voetbal International van te dromen dat dit team bij elkaar blijft. Eén mailtje uit Manchester, Madrid of Milaan en Marc Overmars staat al op Schiphol voor een package deal met Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.