BAAS

Mensen van mijn generatie kennen Salo Muller als de verzorger van Ajax in de gloriejaren van Michels, Cruyff, Neeskens en Keizer. Telkens als er een speler geblesseerd onderuit ging, kwam hij het veld op rennen met een tas en een spons. Wat er in die tas en die spons zat, is nooit helemaal duidelijk geworden, maar feit is wel dat de betrokken speler na de behandeling daarmee weer ging als de brandweer. (Overigens: het was in de tijd van clubarts Dokter Rolink, van wie toen al bekend was dat hij de uitgifte van bepaalde pilletjes niet schuwde. Misschien dat de helden van De Volkskrant en Andere Tijden Sport daaraan eens aandacht kunnen besteden in plaats van twee ex-schaatssters met vage informatie ernstig te beschadigen – en kan dat seksistische gelul over Yvonne van Gennip en haar rimpels ook stoppen alstublieft?)

Het had overigens niet veel gescheeld of Salo Muller was nooit de fysio van Ajax geworden. Hij had namelijk de pech om als Jood geboren te worden en in 1941 was hij een potentieel slachtoffer van de Nazi’s, toen hij zich als zesjarige moest melden in de Amsterdamse Schouwburg. Daar zag hij zijn ouders voor het laatst, want die overleefden Auschwitz niet. Hij redde het vege lijf bij acht onderduikadressen, vooral veel in Friesland. Vorige week behaalde hij op z’n 82-ste de grootste overwinning van zijn leven, toen hij de Nederlandse Spoorwegen op de knieën kreeg voor een schadevergoeding richting de nabestaanden van de Joden die per trein zijn afgevoerd naar de concentratiekampen. Ik ben geen fan van Ajax, en die 5-2 van vorige week was natuurlijk pure mazzel, maar Salo Muller is een BAAS.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.