Slimste

Mark Tuitert is één van mijn favoriete sporthelden. Begin deze maand sprak hij als waarnemend presentator van Bureau Sport op Radio 1 over de veel te vroeg overleden schaatsster Paulien van Deutekom, die hij persoonlijk goed gekend had. Het werd een ontroerend In Memoriam, waarbij hij op heel geloofwaardige wijze brak. Dat tekende de sportman, voor wie emoties belangrijk zijn. Dat bleek ook uit zijn deelname aan De Slimste Mens, en dan vooral in een vraag over het EK voetbal van 1988. Daarbij miste hij vijftig punten door Rinus Michels te vergeten, en daar baalde hij zichtbaar van. Niettemin won hij drie van de zeven afleveringen waaraan hij meespeelde, zodat hij één van de drie kandidaten voor de finale werd. Daarin ging het al snel mis en hij moest het afleggen tegen de Boswachter van RTL en de Boekhouder van het CBS. Hij incasseerde de derde plaats indachtig de titel van zijn biografie ‘Zonder strijd geen overwinning’. Luistertip: het commentaar van Erben Wennemars bij de gouden rit van Mark Tuitert op de 1.500 meter in Vancouver (2010).

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.