Fox-VAR (1-1)

Fox Sports en ik waren zondag weer dikke vriendjes. Het werd een lange zit, te beginnen bij de Tafel van Kees, met Hans Kraaij jr. voor de zoveelste keer in een poging te zijn wat hij absoluut niet is, en ook nooit zal worden: een verstandige prater met verstand van voetbal. De gastheer kon zijn groeiende ergernis bijna niet meer verbloemen en ging steeds vaker maar gauw over op een ander onderwerp, zoals de verkleining van de Eredivisie van achttien naar zestien clubs. Dit onderwerp werd helder en duidelijk uitgelegd door Pieter Nieuwenhuis, een sportieve informaticus die zelfs deze domme alfa annex homo zappiens mee kreeg. Met de andere gasten zat het ook wel goed. Danny Post, speler van VVV, bleek een hartstikke leuke gozer uit Amsterdam, Johnny van ‘t Schip had duidelijk baat gehad bij een trip naar Australië, Alex Pastoor was gelukkig nog steeds dezelfde bijdehante wijsneus die hij als trainer ook al was. En de sublieme kwaliteiten van Kees Jansma gaan we nog missen.

Het middagprogramma stond vooral in het teken van de VAR, hoewel voor de afgang van Feyenoord bij Excelsior geen corrigerende beelden nodig waren. Het maakt kenelijk nogal verschil of je in je eigen Kuip of in een fietsenstalling op Woudenstein speelt. Niet alleen daarover heb ik me verbaasd, ook over de manier waarop wedstrijden door de VAR omgedraaid of zelfs beslist kunnen worden. De overtreding van Utrechter Gavory die met een penalty voor PEC werd beloond, was duidelijk buiten de zestien. En wat er zaterdagavond bij Vitesse-Heerenveen allemaal gebeurde had helemaal een hoog comedy capers-gehalte. Citaat van de verslaggeefster: ‘Mooi dat het tij zo kon verkeren’. Leg dat maar eens uit aan de mensen op de tribune. Het is daarom een goed idee van de KNVB om de beelden en geluiden van de VAR direct met het stadion te delen. Al met al was het een lange zondag met Fox Sports. En toen moest Studio Voetbal van de NOS met Pierre van Hooijdonk dus nog beginnen. Nee, ik zal blij zijn als we op 10 maart weer gaan hockeyen.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.