Frexit

Na de uitzending van de Nieuwsuur-documentaire ‘Altijd klaar voor de tocht’ heeft Arno Brok, Commisaris van de Koningin in Friesland, besloten om een stemming uit te schrijven waarin zijn provinciegenoten kunnen kiezen voor of tegen de onafhankelijkheid als zelfstandig en autonoom opererend domein. De oud-burgemeester van Sneek, die sinds 2017 zetelt in Leeuwarden, ziet in de verbeten inzet en hardnekkige opoffering waarmee de Friezen vechten voor een vrijwel verloren zaak, namelijk de organisatie van een Elfstedentocht, een teken dat de tijd na jaren van vergeefs vechten nu rijp is voor een afsplitsing van Nederland en hij lijkt daarmee de sfeer onder de bevolking goed aan te voelen. Zo hebben in korte tijd al tientallen vrijwilligers gehoor gegeven aan de oproep om bij de invalswegen vanuit Drente en Groningen als blokkeerfries te willen fungeren, zodat mensen van buiten de provincie er niet in kunnen. Verder hebben Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, de vier Friese waddeneilanden, zich solidair verklaard door alle jutters van buitenaf van hun stranden te zullen weren. De bondsbesturen van de Friese sporten kaatsen, fierljeppen en skûtsjesilen hebben toegezegd bij het IOC te gaan lobbyen om hun disciplines op de Olympische agenda te krijgen. Er komen speciale postzegels met de beeltenissen van Friese iconen als Sietse en Hielke Klinkhamer, de tweeling van De Kameleon, Grote Pier en Mata Hari. Sven Kramer en Doutzen Kroes hebben ‘ja’ gezegd tegen het verzoek om ambassadeur en ambassadrice te worden. Foppe de Haan vormt samen met het advocatenduo Wim en Hans Anker het Comité van Aanbeveling. Alle activiteiten worden gesponsord door Friesche Vlag en gecoördineerd door de taskforce ‘It Giet On!’ Vanuit het kabinet heeft tot nu toe alleen Eric Wiebes, minister van Economische Zaken, gereageerd. Zijn commentaar: ‘Er gaat niets boven Groningen’.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.