Satire

Het begint er langzamerhand op te lijken dat alles wat Johan Derksen niet leuk vindt, in werkelijkheid juist erg komisch is. Zo was de Godfather van Veronica Inside onlangs not amused over Makkelijk Scoren, het nieuwe VPRO-sportprogramma met een satirische knipoog. Hij kon er niet om lachen en dat was voor mij het sein om toch maar eens te kijken. Nou, ik heb intussen drie afleveringen gezien en ik ben fan van Tex de Wit, Jonathan van het Reve en Diederik Smit, de drie montere makers die zo te zien rechtstreeks vanuit de paskamer achter de presentatietafel hebben plaats genomen. Zijn ze pedant? Zeer. Zijn ze irritant? Ook. En toch is die combinatie wat mij betreft juist hun charme. Ze houden me scherp en nieuwsgierig en dat lijkt me geen slecht resultaat voor een televisieprogramma. De snaakse humor is hun sterke kant en je kunt zien en horen dat ze vaste medewerkers van Lubach op Zondag zijn. De aflevering van Totaal Andere Tijden Sport met een item over de videoscheidsrechter uit de tijd van Dick Jol, Willem van Hanegem, Sonny Silooij en John de Wolf was onweerstaanbaar grappig en onvoorstelbaar geloofwaardig. Ook ijzersterk is het optreden van huisdichter Rico, compleet met het obligatie glaasje bier op tafel. Makkelijk Scoren: elke zondag om 2.150 uur op NPO3. En dan is het maandag weer tijd voor de vette lach van de schijtlollige voetbalkantine met Genee, Gijp en Derksen.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.