Schijt

Twee weken geleden zat ik in de trein naar Roermond om vandaar met mijn Limburgse zwager naar het ijshockey in Düsseldorf te gaan. Dat kan ik iedereen aanraden, en eind deze maand ga ik weer, maar daarover een andere keer meer. Waar ik het nu over wil hebben: ik had het boek over Theo Janssen bij me en dat heb ik op de heen- en terugreis helemaal uitgelezen. Geen misverstand: het is in een mooie stijl en een aangenaam tempo opgetekend door Marcel van Roosmalen, maar wel veel van hetzelfde. De herhaling ligt letterlijk op de loer en dat is meteen ook mijn enige punt van kritiek op het boek, want zelden heb ik een verhaal gelezen over iemand die zo volstrekt naturel schijt heeft aan iedereen, ongeacht rang, stand of afkomst. Theo heeft zijn eigen universum en wie daar niet in mee gaat, pech gehad, dikke lul drie bier. We zagen het deze week opnieuw in zijn optreden bij Umberto Tan tegen Louis van Gaal, die als een konijn in de koplamp keek toen hij de ongezouten waarheid over zijn harkerige persoonlijkheid hoorde. Mooie televisie, net als de filerende tirade van Martijn de Koning bij Jinek & Pauw tegen de ordinaire straatvechters van DENK. Nu nog iemand die Eric Wiebes opveegt (‘Cultuur is een hobby’ en ‘Er is meer dan energie’) en Ronaldo mag van mij de Europa Cup winnen.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.