Sjaaltjes

Op 16 maart 1969 was ik van de partij aan de Vetkampstraat in Deventer, toen FC Twente met 4-0 verloor van Go Ahead. Arie van Gemert was de scheidsrechter. Bij de rust stond het 3-0 en toen we in de auto stapten was het 4-0. We gingen er in als de spreekwoordelijke Deventer koek, met boter en suiker en spek en bonen. Oeki Hoekema en Wietze Veenstra scoorden allebei twee keer en verder stonden de volgende namen op het formulier: Nico van Zoghel, Dick Schneider, Gerard Somer, Koos Knoef, Nico Rijnders en André van der Ley. In de dug out zat trainer Frantisek Fadrhonc, die vijf jaar later door WK-supervisor Rinus Michels consequent ‘Meneer Váárendonk’ werd genoemd. Go Ahead Eagles stelde toen nog wat voor in het Nederlandse voetbal. Intussen zijn we (oei!) vijftig jaar verder en zondag staat de Overijsselse derby weer op het programma. Het verschil op de ranglijst is twaalf punten in het voordeel van Enschede en dus zijn ze in Deventer manhaftig bezig om de krachten te bundelen. Er zijn sjaals uitgebracht met de teksten ‘110% Anti Twente’ en ‘Jullie hadden niet meer mogen bestaan’. Ach gut, spuit elf geeft modder met de puddingbuks. Twaalf punten, dat is veel, met nog tien wedstrijden te gaan, en ja, dan moet je wat. Dan mag je zelfs met 4-0 winnen, dan sta je er nóg negen achter en dan moet je volgend jaar wéér naar Telstar. Hoe sneu ben je dan met je stoere sjaaltjes?

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.