IRIS

Vergeet de Louis van Gaal-imitatie door Erik ten Hag op het Museumplein, de hattrick van Wout Weghorst tegen Augsburg, de EK-titel voor Oranje onder 17 of één van de vele andere gebeurtenissen op en om de voetbalvelden. Vergeet ze allemaal, want het onbetwiste hoogtepunt van de afgelopen week vond niet plaats in Amsterdam, Wolfsburg of Dublin, maar in Zieuwent, en het gebeurde tijdens de lokale derby tussen Silvolde en RKZVC. Bij de stand 1-1 leek Mike van Aken namens Silvolde de 1-2 te scoren. RKZVC-doelman Huib Jonkman tikte de bal, die wel of niet de achterlijn had gepasseerd, weer in het veld. Scheidsrechter Remco Schul wees in eerste instantie naar het midden, maar keurde op advies van zijn assistent Bas Seegers het doelpunt alsnog af. Het leidde tot heftige commotie, waarbij Seegers en Schul verbaal belaagd werden door de spelers van Silvolde en hun fans. Het werd helemaal kermis toen huisfotograaf Iris Epping met haar camera het veld op kwam om de scheidsrechter een foto te laten zien waarop zichtbaar zou zijn dat de bal de achterlijn volledig gepasseerd had. De arbiter wilde daar niet van weten en stuurde haar van het veld, waarna er niet meer werd gescoord en de Achterhoekse broedertwist onbeslist eindigde: 1-1. Dat laatste is in dit verband niet zo heel interessant, het gaat me meer om het feit dat de scheidsrechter hier een historische kans heeft laten lopen om geschiedenis te schrijven. Hij had natuurlijk de beelden moeten bekijken om na overleg met zijn assistent het bekende tv-teken te maken en de goal alsnog goed te keuren. Iris Epping is een heldin, wereldberoemd in Silvolde. Ik stel voor dat ze een standbeeld krijgt voor Café ‘t Centrum aan de Prins Bernhardstraat. Verder lijkt het me niet meer dan logisch dat de KNVB elke amateurclub vanaf nu verplicht een eigen huisfotograaf aan te stellen, gesponsord door Polaroid. En we noemen het systeem geen VAR, maar IRIS.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.