Clubiconen

Jonas Hector was aanvoerder van FC Köln toen de ploeg in april 2018 degradeerde uit de Bundesliga. Elke andere topper zou gezegd hebben: ‘Nicht mit mir’, maar de international bleef zijn club trouw. Hij behield zijn plek in de selectie van de Mannschaft en speelde zijn wedstrijden tegen Erzgebirge Aue, Jahn Regensburg, Greuter Fürth en al die andere anonieme clubs in de marge. Samen met de 50.000 hondstrouwe fans zong hij voor elke uitverkochte thuiswedstrijd in het volgepakte stadion uit volle borst het clublied, met bok Hennes genoemd naar de legendarische trainer Weisweiler als symbool en mascotte. FC Köln keerde na één jaar terug in de Bundesliga en Hector scoorde zaterdag de gelijkmaker tegen Schalke, wat mijn blauw-witte hart weliswaar pijn deed, maar als voetballiefhebber had ik er vrede mee.

Wout Brama was aanvoerder van FC Twente geweest toen hij een lucratieve droomtransfer naar Australië kon maken. Iedereen gunde het hem, want hij had zijn sporen wel verdiend op de Nederlandse voetbalvelden. Een harde werker, geen pieper en het cement op het middenveld. Terwijl hij tussen de wallabies en de kangoeroes pendelde, degradeerde zijn oude liefde, wat hard aan kwam bij deze jongen uit Almelo, waar de blijdschap vrijwel massaal was. Hij keerde terug naar het Colosseum, moet zich tussen al dat jonge grut oud en eenzaam hebben gevoeld, maar toonde zich de ideale aanvoerder door voorop te gaan in de strijd, ook toen het fysiek eigenlijk niet meer verantwoord was. Op 22 april mocht hij de kampioensschaal omhoog houden, met gepaste trots en kapotte pezen. Zaterdag maakte hij zijn rentree tegen Sparta, met nog steeds die blosjes op de wangen, maar in de slapen een vermoeden van grijs. Hector en Brama zijn helden die niet genoeg gekoesterd kunnen worden.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.