Buitenspel

Teemu Purki, de Finse spits van Norwich City, maakte zaterdag tegen Tottenham Hotspur een prachtig doelpunt: hij nam een lange pass aan op de borst, bracht de bal onder controle en schoot hem strak onder de lat. Grote vreugde bij de fans en oprechte bewondering in de huiskamers, totdat de VAR zich ermee ging bemoeien. Buitenspel was het in geen velden of wegen, en toch werd het doelpunt afgekeurd. Tot grote woede van Gary Lineker, de presentator van Match of the Day: ‘Als je lijnen moet trekken met puntjes en het dan nog niet duidelijk is, stop dan met het ondermijnen van de scheidsrechters op het veld.’ Helemaal mee eens, aldus verslaggever Henry Winter van de Times: ‘Het is geen voetbal meer. Het spel hoort toe aan de spelers en de supporters, niet aan de VAR.’ Terwijl de oplossing heel simpel is: schaf het buitenspel af, net zoals ze dat al heel lang geleden bij het hockey hebben gedaan. Geen discussie meer, geen gezeik achteraf. En als we dan toch bezig zijn: neem de self pass over, de tijdstraffen, de wisselmogelijkheden, kortom alles wat hockey als balsport en kijksport zo aantrekkelijk maakt.

Maar dat had ik geloof ik al eens eerder betoogd.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.