Das Wembley-Tor

Op 30 juli 1966 stond ik met een paar vriendjes uit de buurt langs de kant van de Alsteedsweg in Buurse om Duitse auto’s te pesten. We waren daar vanuit onze zomerhuisjes aan de Wargerinksweg naartoe gegaan omdat die middag de WK-finale tussen Engeland en Duitsland zou worden gespeeld. Het was een spectaculair toernooi geweest, met als hoogtepunten de poulewedstrijd van Noord-Korea tegen Portugal en de kwartfinale tussen Argentinië en Engeland. Bij de eerste moest Eusebio er persoonlijk aan te pas komen om met vier goals een 3-0 achterstand goed te maken, in de tweede kreeg scheidsrechter Rudolf Kreitlein (!) het aan de stok met de Argentijnse middenvelder Antonio Rattin, die binnen een half uur een aantal schandalige overtredingen had begaan en daarvoor van het veld werd gestuurd. Uiteindelijk moest de politie er aan te pas komen om hem in de kleedkamer te krijgen. (Detail: de Engelse sloopwerker Nobby Stiles had voor de wedstrijd een officiële brief van de FIFA gekregen met het vriendelijke verzoek of het qua zaagwerk misschien wat minder kon.)

Vanwege de Sportschau met Ernst Huberty waren de Duitse spelers bekende namen: Uwe Seeler, Willy Schulz, Lothar Emmerich, Sigi Held, Wolfgang Weber, Helmut Haller, veel Duitser kon je het toen ook al niet krijgen. Wolfgang Overath en Franz Beckenbauer: waar was u op 7 juli 1974? Maar ook de Engelsen hadden een fantastisch team, met de gebroeders Jack en Bobby Charlton, Alan Ball, Bobby Moore en de geweldige keeper Gordon Banks, die vier jaar later bij de WK in Mexico de save van de eeuw zou verrichten op een kopbal van Pele. De finale van 1966 is de geschiedenis ingegaan als de wedstrijd van ‘das Wembley-Tor’: Geoff Hurst trof via de lat de doellijn, waarna de Russische grensrechter Tofiq Bahramov naar de middenstip wees. Het moment komt op de Duitse tv nog steeds regelmatig langs als er weer eens een discutabel doelpunt is gescoord en goedgekeurd. Wat dat betreft is het dus misschien maar goed dat er toen nog geen VAR was. En om de cirkel rond te maken: voor de Duitse doelman Hans Tilkowski klonk vorige week het laatste fluitsignaal.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.