13 mei

Wat een geweldig idee om het tienjarig jubileum van FC Twente’s landstitel in het Wilminktheater te vieren. Ik wens presentator en organisator Eddy van der Leij alle succes met dit initiatief en als er iemand is die dit in goede banen kan leiden, dan is hij het wel. Niettemin wil ik zo vrij zijn om enkele suggesties te doen. Zo zou het mooi zijn als er op het toneel een viaduct gebouwd wordt als symbool voor de triomftocht die in de Randstad onmogelijk zou zijn geweest. Dat was wat je noemt Twente op z’n best, een unieke mijlpaal in de geschiedenis van de regio. En dan heeft Theo Jansen meteen een goed podium om nog eens voor te doen hoe hij van de ene bus naar de andere hopte om bier te halen en daarbij bijna uitgleed, een scène die we ons allemaal nog goed herinneren. Fantastisch ook dat Blaise Nkufo en Sander Boschker van de partij zullen zijn, de twee clubhelden die hun standbeeld bij de Beugel Bunker dik verdiend hebben. Maar de avond heeft een keerzijde en dat is de datum: 13 mei. Op 14 mei 2000, een dag na de vuurwerkramp, ging FC Twente voor de laatste competitieronde van het seizoen naar Feyenoord in Rotterdam. Als we vieren dat we tien jaar geleden kampioen van Nederland werden, dan is dit feest een prima gelegenheid om iemand namens FC Twente na twintig jaar voor eens en altijd officieel te laten verklaren dat die wedstrijd in De Kuip nooit gespeeld had mogen worden.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.