Bramagate

Supporters die de spelersbus opwachten, dat fenomeen hadden we hier nog niet gehad. Ik herinner me nog wel dat spandoek in Het Diekman, met de tekst dat Van Dalen naar de Falklands moest, net als die jongen in zijn rolstoel op de sintelbaan, met een brandende clubvlag in zijn hand. Dat waren nog eens tijden, toen vochten we nog met knotsen. Vandaag de dag krijgen we een appje dat we naar Hengelo moeten komen om de spelers en de trainer eens flink de waarheid te vertellen. Nou was het inderdaad ook een draak van een wedstrijd, en als je daarvoor letterlijk in weer en wind helemaal naar Emmen bent geweest om daar door je eigen club voor lul gezet te worden, dan kan ik me de woede voorstellen. De vraag is alleen of het helpt. De meeste spelers verstaan geen Twents, laat staan Nederlands. De voertaal in de kleedkamer is Engels. De trainer is een hippe Zuid-Amerikaan die lak heeft aan de kledingsponsor (maar dit geheel terzijde). Wij, de supporters, hebben pijn in onze buik, de professionele passanten zal het jeuken waar ze volgend seizoen hun veel te hoge salaris verdienen.

Wouter Brama is een clubicoon, vergelijkbaar met Epi Drost en Theo Pahlplatz. Hij gaf FC Twente zijn woorden en daden toen de terugkeer naar de Eredivisie op het spel stond, ging voorop in de strijd en mocht als aanvoerder de titel vieren. Sander Boschker zal met zijn drie gestopte strafschoppen voor altijd in de geschiedenisboeken blijven staan als de held van de bekerfinale in 2001. Maar de manier waarop hij zijn oude teamgenoot dinsdagavond afserveerde, is een staaltje van karaktermoord dat we hier in Enschede nog niet gezien hebben. En dat we ook niet pikken, ook al ben je nog zo’n baas. Sander Boschker is een domme baal hooi, die niet snapt wat hij heeft aangericht en begint te piepen als zijn walgelijke teksten uitlekken, hoe naïef kun je zijn? Dat geldt trouwens ook voor de clubleiding die het ‘betreurt’ dat dit verhaal naar buiten is gekomen. ‘Zo’n gesprek gebeurt op basis van onderling vertrouwen’ aldus een woordvoerder. Ja, en de Paus is protestant. Luister, dat standbeeld hoeft van mij niet meteen weg bij de Beugel Bunker. Laat het lekker staan, maar gooi er elke week een verse portie pek en veren overheen. Ik weet wel iemand die dat wil doen.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.