Coronaction

Iedereen binnen en buiten de Premier League en het Verenigd Koninkrijk gunt FC Liverpool de eerste landstitel sinds 1970. Van de 29 gespeelde wedstrijden won de club er 27, met als resultaat een voorsprong van 25 punten op Manchester City, de nummer twee. Twee keer winnen, wat met nog negen rondes te gaan bijna zeker leek, en de buit was binnen. Totdat het coronavirus ook deze competitie besmette en op slot zette. Intussen is de discussie over de al dan niet wetmatige toekenning van het kampioenschap vertroebeld door een schandalige actie van de Fenway Sport Group, de schathemelrijke eigenaar van FC Liverpool, die een beroep wilde doen op staatssteun voor doorbetaling van de salarissen aan de clubmedewerkers. Gelukkig hebben de supporters hier een stokje voor gestoken, maar de reputatieschade is niet meer te repareren.

Ook buiten de sport zijn het vooral de financieel welgestelden die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Muitimiljardair John de Mol, eigenaar van Talpa, heeft ‘draconische maatregelen’ aangekondigd – wat dan weer het voordeel heeft dat de opnamen van de talkshow met Patty en Gordon zijn geskipt. Marcel Boekhoorn, eigenaar van de HEMA en hoog in de Quote 500, laat doodleuk weten de komende maanden maar de helft van de huur te betalen. Adidas, KLM, Virgin Atlantic: ze laten je stuk voor stuk stikken in de muffe putlucht van het kapitalisme. En dan hebben we nog de budgetwinkel die bij ons thuis sinds kort Coronaction heet. De aandeelhouders van de Britse 31 Group, die verantwoordelijk is voor deze goedkope rommel, hebben zichzelf de afgelopen jaren voor miljarden aan dividend uitgekeerd. Maar vanwege de coronacrisis hebben ze besloten hun leveranciers voorlopig niet te betalen. Ik stel voor dat we de Action in een stevige quarantaine zetten.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.