Coronaatje

Wanneer ik zin heb in een vrolijk kwartiertje, dan ga ik naar YouTube voor de uitzending van Pauw&Witteman met Wim Daniels over het Koningslied. ‘De dag die je wist dat zou komen.’ Elke keer weer lach ik me de tranen om de genadeloze wijze waarop elke zin tot in de finesses wordt gefileerd. Eenzelfde gevoel bekroop me toen ik Jeroen van den Boom zijn gast Louis van Gaal in het programma Hoge Bomen zag toezingen: ‘Louis jij man van veel gezichten/Jij mag bij hoge bomen staan/Hoewel de wind zich op jou richtte/Heb jij de stormen steeds doorstaan.’ Als ik deze onzin in een vrouwelijke versie aan het poesie-album van mijn jongste zusje (die overigens Louise heette) had toevertrouwd, dan had ze de pagina eruit gescheurd en weggegooid. En terecht, maar de hoofdpersoon van Hoge Bomen gloeide als een glimworm en liet zich deze emo-horror welgevallen als een dampende opperdrol uit het open riool van slechte smaak en slap gelul. Het geheel had het hurkniveau van de garnalenbraderie voor hoelahoep en horlepiep, kiekeboe en tikkertje. Vergelijk het met het optreden van een cliniclown aan het ziekbed van een terminale patiënt: daar wordt ook niemand beter van.

Deze rijmelarij was duidelijk niet tot stand gekomen volgens het adagium van opperdichter Gerrit Komrij: ‘Poëzie is geen tijdelijk onderdak, poëzie is kost en inwoning.’ Iemand die dat wel goed begrepen heeft is Gaston Sporre, ex-directeur van PEC en Heerenveen. Zijn visie op de soap in Zeist bracht hij aldus onder woorden: ‘Als de slagers praten, zwijgen de worsten’. Ik had deze uitspraak nog nooit gehoord, maar begreep meteen wat hij bedoelde. Kijk, de afdeling Brabant van het CDA kun je het niet kwalijk nemen dat die het doel heiliger verklaart dan de middelen om dat doel te bereiken. Die papen zijn zo regeergeil dat ze de lavendel van Baudet net zo gulzig inhaleren als de wierook van het pluche. Het kan geen toeval zijn dat die provincie de meeste varkens van heel Nederland telt. Maar van een professionele organisatie die onpartijdigheid hoog in het vaandel zou moeten hebben staan, had je meer ballen mogen verwachten. Overigens ben ik van mening dat elke discussie over hervatting van het voetbal even respectloos als bespottelijk is zolang onze ziekenhuizen wekenlang sterftecijfers moesten melden met de omvang van een vliegramp.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.