Coronandy

Toen de Paus in mei 1985 Nederland bezocht, heb ik het bisdom in Utrecht vriendelijk verzocht om mij uit hun ledenbestand te verwijderen. Ik had en heb niks met oude mannen in lange jurken die de spelregels bepalen van een sport die ze zelf niet beoefenen (om Wim Kan maar eens te citeren). U kunt zich dan ook mijn verbazing voorstellen toen ik maandag op de website van de Tubantia een ex-speler van FC Twente zag verklaren dat zijn oude club een vorm van religie is omdat ze er in geslaagd waren binnen één dag ruim achtduizend broodjes beenham te verkopen bij de aanschaf van een seizoenkaart. Laat ik het zo stellen: als FC Twente een vorm van religie is, dan hebben we ons jaren lang laten leiden door een dominee die de koopman speelde, met allerlei schimmige transacties en dubieuze constructies in de marge van het fatsoen, terwijl de pastoor de ballenjongens misbruikte alsof het de misdienaars waren. Vergelijk het met de Twentse traditie in de tijd van de textielbaronnen: hou jij ze dom, dan hou ik ze arm. Dit alles in een tempel van mismanagement op het altaar van decadentie en het tabernakel van corruptie.

Wat me overigens nog het meest beviel aan de geslaagde actie, was dat Andy van der Meijde een van degenen was die de broodjes rondbracht. Die jongen heeft hier één seizoen gespeeld en moest huilen toen Ajax hem terugriep. Daarna raakte hij bij Inter en Everton volledig van het padje, om vervolgens bij PSV de gehele competitite op de bank te zitten. De man heeft alles gedaan wat God, de Paus, de dominee en de pastoor verboden hebben, en nog veel meer, maar juist daarom kan hij bij bij wel een potje breken. In zijn tijd bij Inter had hij een tuin zo groot als het parkeerterrein bij de Arena. Zijn vrouw wist daar wel raad mee: ‘Zij is toen allerlei dieren gaan kopen; paarden, zebra's, herten en zelfs een kameel. Dat laatste wist ik niet. Ik kwam thuis, reed mijn auto de garage in en toen begon dat beest ineens te brullen als een gek. Ik schrok me dood.’ Tegenwoordig rijdt hij met zijn auto rondjes in een hilarisch programma van Fox Sports. Zet een broodje beenham op de bijrijdersstoel en je blijft lachen. Of, om in de gewijde sfeer van dit stukje te blijven: Onze Lieve Heer heeft vreemde kostgangers.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.