Racisme

George Floyd, de 46-jarige zwarte man die op 25 mei in Minneapolis stikte na bijna negen minuten onder de knie van een politie-agent te hebben gekrepeerd, was geen lieverdje. Kennissen omschrijven hem als een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde. In zijn jonge jaren kreeg hij een beurs om mee te spelen in de NBA en later was hij vrijwilliger in de lokale kerk waar hij zich ontfermde over hangjongeren. Maar hij had dus ook zijn duistere kanten. In zijn bloed werden sporen van drugs, THC, fentanyl en speed aangetroffen. Zijn strafblad loog er niet om: in 1998 kreeg hij tien maanden voor een gewapende overval, in 2002 acht maanden voor bezit van cocaïne en in 2007 vijf jaar voor een gewapende overval op een zwangere vrouw in haar huis. Dat is allemaal verre van fraai, maar nog geen reden om hem letterlijk en figuurlijk te laten stikken. Het is dan ook volkomen terecht dat vele, witte en zwarte sporters protesteren tegen deze vorm van moord. Black lives matter. I can’t breathe. Het zijn de motto’s die er toe doen.

Donald Trump is een narcistische maniak, die zich in de vastgoedsector omhoog heeft geëlleboogd met schimmige transacties en schunnige macho-teksten, die het in die kringen goed doen. Als president schroomt hij niet om met de bijbel in de hand het leger op zijn eigen bewoners af te sturen. En hij riep op tot ontslag van de zwarte American Football-speler Colin Kaepernick, die hij ‘hoerenjong’ noemde, toen deze in 2016 knielde tijdens het Amerikaanse volkslied om te protesteren tegen politiegeweld en racisme. Intussen heeft hij al aangekondigd om niet meer te kijken naar sportwedstrijden waarbij dit nog eens gebeurt. Hij zou eens moeten zappen naar het interview van de Britse tv-presentator Michael Parkinson met bokslegende Muhammad Ali uit 1971, dat bijna vijftig jaar later op YouTube weer helemaal actueel is. Ali gaat helemaal los over zijn eigen ervaringen, maar doet dat met zoveel humor en flair dat je bijna zou vergeten dat hij vier jaar eerder door een blanke jury was veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar vanwege het weigeren van de dienstplicht. Die beelden zou Trump eens moeten bekijken, maar ja, dat zal hij wel weer fake news vinden.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.