Fout geld

Manchester City is eigendom van de Abu Dhabi United Group, die op zijn beurt weer in handen is van de familie Al Nayhan, goed voor een geschat vermogen van zo’n 32 miljard euro. Abu Dhabi is de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, waar de rechtspraak geschiedt volgens de middeleeuwse wetten van de sharia, met marteling, steniging, zweepslagen en onthoofding als voornaamste argumenten. Alleen al in 2011, 2012 en 2013 investeerden de Al Nayhannetjes ruim 300 miljoen pond in hun speeltje, met exorbitante salarissen voor de spelers tot gevolg en een voorwaardelijke boete van de UEFA, die door de bobo’s heel labbekakkerig schielijk weer werd teruggedraaid tot een bedrag waarvoor de sjeiks smalend hun neus ophalen. U kunt zich dan ook voorstellen dat mijn voetbalhart een vreugdesprongetje maakte toen dit kapitalistische misbaksel werd uitgeschakeld door Olympique Lyon.

Paris Saint-Germain is zo’n beetje hetzelfde verhaal. Qatar Sports Investments kocht de club in 2011, betaalde 222 miljoen euro voor het duikelaartje Neymar en sloot een recorddeal met shirtsponsor Nike. De kleding wordt gemaakt door Oeigoren in China en als je tegenwoordig iets niet wilt zijn dan is dat een Oeigoor in China, die het in het concentratiekamp nog slechter heeft dan een Nepalese bouwvakker in de Qatarese stadions voor het WK van 2024. Kortom, alles is verkeerd aan die club en de populariteit reikt dan ook volkomen terecht niet verder dan tot aan de Périphérique van de Franse hoofdstad. Nu was ik al een grote fan van dit Bayern München (dat was in de horrortijden van Kahn, Effenberg en Schweinsteiger wel even anders), maar de 1-0 van zondagavond smaakte extra zoet. Manchester City en Paris Saint-Germain zijn ellendige wanproducten van fout geld, dat niemand gelukkig maakt. Nee, ook Messi niet.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.