Amateurs

Verreweg de slechtste sportbond van Nederland is de KNVB. Geen visie, geen passie, geen missie. Hangplek voor voetballeken als Johan Lokhorst, chef koekenbakkers bij Peijnenburg, die de makers en kijkers van Voetbal Inside onbedaarlijk aan het lachen kreeg met zijn hilarische filmpje ‘dat we vanaf nu alle wedstrijden zullen moeten winnen’. Of neem de onvergetelijke Jean Paul Decossaux, een succesvol ondernemer die zich op een godvergeven dag terug vond als commercieel manager van de KNVB en in die functie een contract sloot met Henk ten Cate als nieuwe bondscoach, om drie dagen later doodleuk met Dick Advocaat op de proppen te komen. Prutsers met een fröbeldiploma. BOA’s met een klapperpistool. Het slechtste besluit van hun opvolgers was het idee om vanwege het coronavirus alle competities onmiddellijk stop te zetten, zonder kampioenen, promovendi of degradanten.

Terwijl het toch heel anders had gekund (en gemoeten). Had vier wedstrijden verspreid over een weekend in een Duits stadion georganiseerd: Ajax-AZ voor de titel, Feyenoord-Utrecht voor de beker, RKC-Cambuur en ADO-De Graafschap voor een plek in de Eredivisie. Dan had je sportieve beslissingen op basis van resultaten gekregen, en geen woedende reacties van terecht teleurgestelde clubs. Maar nee, meneer Gudde had geen zin in al dat gedoe. En nou is Utrecht wéér de sjaak. Zaterdag had het de competitie zullen beginnen met de kraker tegen AZ in de eigen Galgenwaard. Omdat de Alkmaarders vier dagen later Europees moeten spelen in Minsk, wat volgens mij geen onoverkomelijke opdracht is, hebben ze uitstel van de wedstrijd tegen Utrecht aangevraagd – en gekregen, wat vijf dagen voor het duel door de KNVB werd gemeld in Utrecht, waar men zich opnieuw bekocht mag voelen door de stuntelende amateurs van deze ‘professionele’ organisatie.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.