Essentieel

Als ik alle ellende en treurnis van het afgelopen jaar in één gebeurtenis zou moeten samenvatten, dan was het de excuusvideo van Willem-Alexander en Maxíma na hun afgebroken vakantie in Griekenland. Hij had met zichtbare tegenzin zijn vroomste tronie opgezet, zij zat erbij met een ‘moet-dit-echt?’-pruillipje en als geheel stelde het ongeveer net zo veel voor als de eindejaarsmusical van groep 8: leuk bedoeld, maar verder vooral in de categorie van ‘wanneer is het afgelopen’? Na afloop snapte ik meteen weer waarom ik de term ‘hermelijnkoorts’, die door Marcel van Roosmalen werd geïntroduceerd, het woord van het jaar vind.

Voor een professionele indruk van dit rampjaar geef ik nu graag het woord aan drie deskundigen. Danielle Jansen, socioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen: ‘Als we tijdens de Watersnoodramp hadden gehandeld zoals nu, dan hadden we de kinderen en jongeren op het dak van hun huis gezet en gewacht tot het water was gezakt.’ Diederik Gommers, landelijke ic-voorzitter: ‘Als ik zolang twijfel op een ic, dan is de patiënt allang overleden.’ Marcel Levi, hoogleraar medicijnen en directeur van zeven ziekenhuizen in Londen: ‘‘Doe niet zo krampachtig, breng dat coronavaccin nu al op de markt’. Ik heb het hier dus niet over een stelletje complotdenkers dat met geram op potten en pannen de speech van Mark Rutte probeert te verstoren. Het punt is alleen dat Danielle Jansen, Diederik Gommers en Marcel Levi niet in de regering zitten. We hebben te maken met prutsers en kneuzen als Mona Keijzer, die zo veel laat lekken dat ze in de ministerraad ook wel Tena Lady wordt genoemd. De minister-president kondigt op maandag een totale lockdown aan en op dinsdag gaan de Action en de Wibra gewoon open, want dat zijn toch ook ‘essentiële’ winkels? Ze hadden nota bene nog een ‘veel succes’-appje van Economische Zaken gehad. Om te zeggen dat dit land een bananenrepubliek is, is een belediging voor de bananen en de omschrijving ‘apenland’ zou toepasselijker zijn.

Alles wat schoonheid, troost, afleiding en geluk brengt is rücksichtlos weggecoronaad. We snakken naar volle musea, volle theaters, volle bibliotheken, volle stadions. Kunst, cultuur, literatuur en sport zijn essentiële genotmiddelen, we kunnen heel goed zonder de Action en de Wibra. Laten we hopen dat er na 19 januari weer enigszins normaal gesport kan worden. Tot die tijd wens ik u veel sterkte toe. En aanzienlijk minder Mona Keijzer.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.