Kerstmis 2020

De maatregelen van het RIVM worden weliswaar pas volgende week dinsdag bekend gemaakt, maar ik heb uit betrouwbare bron inzicht in de notulen voor de viering van Kerstmis gekregen. Let op: per huishouden zijn zes gasten van buitenaf toegestaan, mits deze op oneven huisnummers wonen, een naam hebben die eindigt op een letter uit de eerste helft van het alfabet en in een auto rijden waarvan het kenteken vier letters en twee cijfers heeft. Hierop zal streng worden gehandhaafd en uitzonderingen zijn niet mogelijk. Wie dus in een auto rijdt waarvan het kenteken uit vier letters en twee cijfers bestaat, maar een woning met een even huisnummer heeft, kan het vergeten. Datzelfde geldt voor personen die een naam hebben die eindigt op een letter uit de eerste helft van het alfabet, maar in een auto rijden waarvan het kenteken uit drie letters en drie cijfers bestaat. Die hebben pech gehad en zullen een andere manier moeten bedenken om Kerstmis te vieren. Of een andere auto kopen. Een nieuw huis kan natuurlijk ook, maar gelet op de tijd lijkt dat niet de beste optie. Huisdieren zijn in principe welkom, met uitzondering van de Chinese vleermuis.

Wat u zegt: een heel gedoe. Dan doen ze het in Engeland heel wat simpeler: daar gaan de voetbalstadions gewoon weer open voor de fans, die het immers gewend zijn om met Kerst en Oud&Nieuw extra verwend te worden. Al naar gelang de situatie is de strenge lockdown per 2 december enigszins versoepeld en dat betekent onder andere dat er op de tribunes tussen de twee- en vierduizend toeschouwers welkom zijn. Zij kunnen tijdens de jaarwisseling genieten van een aantal topwedstrijden op 26 en 30 december en op 2 januari. Arsenal, Chelsea, Liverpool: ze komen allemaal langs en ‘s avonds nog een keer bij Match of the Day, mijn favoriete voetbalshow. Ga er maar eens goed voor zitten en geniet ervan met zoveel mogelijk mensen om u heen. Trouwens, als u onder de toeschouwers in het stadion een merkwaardig schepsel ziet zitten met een klein rond brilletje op de neus en lange veren tot in de nek: dat is de clubkalkoen, vermomd als Dion Graus. En vergeet vooral niet de woorden die Wim van Hanegem ooit richtte aan het adres van scheidsrechter Peter Gans: ‘Als je zo blijft fluiten haal je de Kerst niet’.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.