Beleidsmakers

Wie had dat ooit gedacht? Voetbalsupporters die hun plaatstelijke politiemensen helpen door winkels en bedrijven te beschermen tegen de avondklokhooligans en de coronahufters. Tot voor kort zaten ze elkaar met knuppels en knotsen achterna in de grachten langs hun vestes, tegenwoordig staan ze rug aan rug paraat voor orde en tucht. De harde kern als verlengstuk van het bevoegde gezag, het moet toch niet veel gekker worden. Het ontbreekt er nog maar aan dat Johan Derksen in een live uitzending het vee van Laban vermanend toespreekt. En intussen discussiëren de diverse gogen en logen, waarvan er in dit land verontrustend veel zijn, over de mogelijke oorzaken van het geweld.

Persoonlijk verafschuw ik het fysieke protest tot in mijn tenen, maar de mentale afkeer jegens veel van de boven ons gestelden deel ik van harte. Neem nou zo’n figuur als Ferd Grapperhaus: op de lagere school al het slimste jongetje van de klas, dat zich inlikt bij de bovenmeester en op het sportveld steevast als laatste gekozen wordt. Ik las laatst een portret van hem in HP/de Tijd en daaruit rees het beeld van een onuitstaanbare ijdeltuit, die alles beter weet en altijd gelijk heeft. De arrogantie druipt er met liters van af, maar het is ferme taal verpakt in dichte mist, veel meer valt er niet te ontwarren aan deze wazige windvaan.

Nogmaals, ik praat het geenszins goed, maar kan me de agressie indenken. Burgemeester Jorritsma die in blinde paniek stoere oorlogstaal uitstaat. Mark Rutte die van de toeslagenaffaire zegt daaraan geen actieve herinneringen te hebben. Burgemeester Bruls die letterlijk en figuurlijk het vleesgeworden rolmodel is van de relatie tussen overgewicht en gezondheidsklachten. Hugo de Jonge die van het vaccinatieprogramma een onbegrijpelijke puinhoop maakt en de GGD onze persoonlijke gegevens aan dieven laat verkopen. Onze beleidsmakers maken van alles, behalve beleid. Nee, dan heb ik toch meer vertrouwen in de dappere voetbalsupporters, die zich overigens wanhopig afvragen wanneer ze eindelijk weer naar het stadion mogen om daar te genieten van de essentiële dingen des levens: bier drinken en braadworst eten.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.