Boeken

Dat het met de status van onze literatuur slecht gesteld is, bleek onlangs bij De Slimste Mens. Een van de vragen ging over W.F. Hermans en twee van de drie deelnemers hadden geen idee wie dat was, laat staan wat hij deed. Ik prijs me gelukkig dat ik het nut en genot van lezen van huis uit heb meegekregen en niet ben blijven steken bij Pietje Bell en De Kameleon. De portretten van Rijkman Groenink en Paul Polman heb ik nog bij de boekhandel gescoord, maar het is vooral aan corona te danken dat Bol.com een goede klant aan me heeft gekregen. Het zal u niet verbazen dat het hierbij ook om de categorie ‘sportboeken’ gaat, met voetbal als verbindende factor. Een greep uit de oogst van de afgelopen maanden: Eddy van der Ley over Gertjan Verbeek en Bas Nijhuis, Hugo Logtenberg over Louis van Gaal en, de absolute aanrader, de biografie van Johan Cruyff door Auke Kok.

Ik heb ze allemaal met veel plezier gelezen, daar niet van, maar eerlijk gezegd ben ik er niet kapot van dat ik hiermee heb bijgedragen aan de waanzinnige ‘vandaag besteld, morgen bezorgd’-economie. Het zit me niet lekker dat iemand zich voor mijn genoegen tegen een hongerloontje de longen uit het lijf loopt om onder erbarmelijke omstandigheden een onmogelijke deadline te halen. En dat er vervolgens een koerier op pad wordt gestuurd om ook weer voor veel te weinig geld met een milieuverpestend voertuig in een moordend schema de bestelling af te leveren. Het zijn allemaal argumenten om de sluiting van de boekenwinkels ongedaan te maken. Ik hoef dat boek niet per se morgen al in huis te hebben, ik heb voorlopig nog genoeg te lezen. Boeken zijn essentieel, mensen snakken naar een rondgang langs de titels en een goed advies van een deskundige verkoper. Gooi open die handel, en doe dat vandaag nog! Of anders morgen…

PS: in Duitsland heet een boekhandel ‘geistige Tankstelle’.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.