Snollebolleke

Het grootste voordeel van het coronavirus is dat er tijdelijk geen massale evenementen meer mogelijk zijn. Voorlopig blijven we dus verschoond van stuitende taferelen met hossende mensen op volle pleinen, zoals bij de huldiging van de Oranje voetbaldames na het WK van vorig jaar. De organisatie van dit leutige volksvermaak had het kennelijk wel een lollig idee gevonden om hiervoor de Snollebollekes uit te nodigen, een groep van Brabantse feestneuzen onder leiding van cabaretier Rob Kemps. De grootste hit van dit trio is getiteld ‘Links Rechts’ en de tekst doet precies wat in al zijn literaire eenvoud wordt beloofd. Het publiek wordt hierbij uitgenodigd om beurtelings zigzaggend naar links en naar rechts te gaan, hetgeen op de argeloze toekijker het ontnuchterende effect heeft van een hevige hallucinatie, met een geheel ontredderd oriëntatiepatroon als ernstigste bijwerking. Het is dan ook niet toevallig dat de Snollebollekes onderdeel zijn geweest van de Toppers en ook twee uitverkochte concerten hebben gegeven in de Gelredome, waar ze voor de hoofdingang zelfs een eigen tegel in de Walk of Fame hebben. Als je dat vertelt aan een oorlogsveteraan die heeft meegedaan aan de Slag om Arnhem in september 1944, dan zal deze zich in gemoede afvragen voor welke fucking natie hij destijds in hemelsnaam zijn bloody leven heeft gewaagd.

Hoofdpersoon van de Snollebollekes is zogezegd Rob Kemps, een gewezen frietbakker uit Best. Dat geeft hem natuurlijk een praktische voorsprong in de basale kennis van wat het gemene plebs wil, maar het is ook een voordeel als je het leuk vindt om in de wondere wereld van het après-ski-theater succesvol te figureren. Er zit evenwel ook een andere kant aan Rob Kemps. Momenteel doet hij mee aan De Slimste Mens, mijn favoriete tv-quiz, en daarin scoort hij met gemak de meeste punten bij elkaar. Dwars tegen mijn geborneerde vooroordeel in blijkt het een uiterst charmante, bijzondere fatsoenlijke en zeer intelligent jongeman te zijn, met een voorliefde voor Parijse kerkhoven en de muziek van Jacques Brel. Dan ga je toch anders over hem denken dan wanneer je hem als een beschonken malloot op het podium ziet losgaan. Samen met Emma Wortelboer en Andries Tunru is hij de grootste favoriet voor de eindoverwinning. Eén hoofdprijs heeft hij al binnen: laatst slaagde hij er zelfs in om Maarten van Rossem aan het glimlachen te krijgen. Als je dat kunt, dan ben je dus echt een hele grote.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.