Qatar

Sjeik Joaan bin Hamad Al Thani is lid van de koninklijke familie van Qatar en voorzitter van het Olympisch Comité in dat land, waar de mensenrechten net zo veel waard zijn als de smoesjes van Thierry Baudet, de ex van Dion Graus en de avondklok van Mark Rutte. Qatar is volgend jaar het podium voor het WK voetbal, in stadions waarvan de bouw al honderden dodelijke slachtoffers heeft gekost. Kansloze gastarbeiders leven er in ellendige omstandigheden, krijgen slechts een klein deel van hun toch al karige loon en vallen niet zelden te pletter, maar dat weerhoudt de voetbalwereld er niet van om de kop in het zand te steken. En daarom mocht Qatar als proefopdracht het WK voor clubs organiseren, met als sluitstuk de finale tussen Bayern München en Tigres UANL uit Mexico. Tijdens de uitdeling van de medailles liet de sjeik zijn ware gezicht, en dat van zijn land zien. Alle deelnemers kregen een vriendelijke boks van hem, maar de twee vrouwen uit het arbitrale gezelschap werden door deze feodale shariahufter compleet genegeerd.

Zijn opmerkelijke actie is op de sociale media al ruimschoots bekritiseerd, maar van de KNVB is taal noch teken waargenomen. Nee hoor, Qatar verdient een eerlijke kans en het duurt daar gewoon allemaal wat langer, we moeten echt nog even wat geduld met ze hebben. Onze nationale voetbalbond is tot nu toe niet verder gekomen dan de obligate toezegging van secretaris-generaal Gijs de Jong dat de aanvoerder tijdens het toernooi een regenboogband zal dragen om de homo’s en lesbo’s een moreel ruggensteuntje te geven. Nou, dat zal die tulbandfritsen jeuken, die denken meer in bloedrode zweepslagen als een terechte straf voor die perverse viespeuken. En intussen vinden onze bobo’s het kennelijk wel oké dat hun zichzelf overschattende internationals een onschuldig programma als Veronica Inside zijn gaan boycotten omdat die EO-huichelaar van een Arie Boomsma zich, jawel, beledigd voelde door een slechte grap van Johan Derksen over Akwasi. Het is allemaal zo voorspelbaar en hypocriet, daar kunnen die middeleeuwse vrouwenhaters in Qatar nog wat van leren. En dan verliezen we ook nog van Willem Engel.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.