Smeltwater

Zodra het kwik zich onder nul begeeft, krijgen ze in Friesland allemaal de Elfstedenkoorts. Als we daar nou eens een vaccin voor uitvinden, dat zou me een lief ding waard zijn. Ik was al geen fan, maar dit jaar helemaal niet. Volgens mij is het mooiste dat we aan dit evenement overgehouden hebben de fotoreportage in de Playboy met de vrouw van Henk Angenent. Heel het land zucht zich het schompes onder de knellende corona-maatregelen, maar in het Noorden willen ze maar één ding: skaats’n, en rap wat. Hoezo anderhalve meter afstand? Dat doen ze in de Randstad maar, bij ons is het niet zo druk. De rayonhoofden komen weer uit hun holen geslopen om in onverstaanbare dialecten allerlei gewichtige termen in de microfoon te knauwen en zo de mythe in stand te houden. God schiep eerst Adam en kleide toen verder aan Djurre, Gjalt, Okke, Sietse, Douwe, Lieuwe en hoe ze verder ook allemaal heten mogen. Op naar Leeuwarden, Harlingen boven en bij Bartlehiem begint de victorie.

Natuurlijk komt er geen officiële Elfstedentocht, maar it giet on in welke vorm dan ook, de Bonkevaart zal het meemaken. We krijgen code rood van het KNMI en de GGD sluit alle test- en vaccinatielocaties, voor zover die laatste tenminste al geopend waren onder het onnavolgbare zigzagbeleid van Hugo de Jonge, maar stiekem wordt er al gewerkt aan de Wennemarsificatie van 2021. Terwijl ik maar één zinnig tegenargument kan verzinnen: HET. MAG. NIET. Moet ik het nog een keer zeggen, wat ik thuis ook wel eens doe? HET. MAG. NIET. ‘Nee’ is ook een antwoord. En dat zeg ik ook tegen alle politici die om een uitzondering vragen, als doorzichtig glijmiddel voor de verkiezingen. Als er een wedstrijd geschaatst gaat worden, dan wil ik zondag met EHV naar Tiel voor de uitwedstrijd tegen De Kromhouters (dan hebben we die maar vast gehad). Waarom zij wel en wij niet? Laat het gauw over zijn en ik bid, nee, sméék het de weergoden: doe het ijs smelten en maak het weer water. Een beheersbare overstroming reken ik ook goed. En die noemen we dan: de derde golf.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.