Dobberneger

We krijgen dus iemand in de Tweede Kamer die het vreselijke woord ‘dobberneger’ heeft bedacht als synoniem voor kansloze vluchtelingen die in de Middellandse Zee verdrinken omdat Europa te beroerd is om ze op te nemen. Het gaat hierbij om Annabel Nanninga, die we misschien nog kennen als die keurige deelneemster aan De Slimste Mens, maar haar fans voor Kerstmis ook een ‘siegheilige nacht’ wenst en soms ‘opeens zin heeft om joden te vergassen’. Het zegt veel over de verregaande verloedering van de normen en waarden in ons land dat iemand met dergelijk verwerpelijke opvattingen kennelijk een zetel op het hoogste politieke podium wordt vergund. Ze doet dit aan de hand van Joost Eerdmans, die zich eerst tot wederzijds genoegen elleboogdiep in het klamme hol van Pim Fortuyn vacuüm had gezogen en zich vervolgens lavendellaafde aan de natte windjes van Thierry Baudet.

Als u dit onwelriekend vindt, dan geef ik u groot gelijk. Het is immers zo langzamerhand de enige manier om racisten en fascisten, cryptisch verpakt in driedelig bruin, op hun plek te zetten, zie Martijn Koning bij Jinek. En het is niet alleen Den Haag waar de vunzigheid welig tiert, ook in de sport is discriminatie nog altijd een actueel thema, wat zeg ik: een heikel punt. Bij de KNVB hebben ze er zelfs een speciale commissie voor opgericht, met onder anderen Ruud Gullit en Humberto Tan, die als thema hanteert: ‘Ons voetbal is van iedereen. Samen zetten we racisme en discriminatie buitenspel’. Dat klinkt mooi, zo’n zorgvuldig bedachte slogan, en heel nobel ook, maar de realiteit laat een ander verhaal horen.

De Volkskrant van 5 maart had een interview met Nicky Siebert, die bij meer dan negenhonderd wedstrijden in het betaald voetbal als enige zwarte man deel uit maakte van de arbitrage als grensrechter c.q. assistent. Hij vindt het schandalig dat hij in zijn 23-jarige carrière een uitzondering is gebleven. De commissie van de KNVB is volgens hem vooral voor de bühne, want het schelden en de spreekkoren zijn van alle tijden. Het dieptepunt uit Sieberts loopbaan vond plaats in 2006, tijdens Ajax-FC Twente. Ajax-speler Kenneth Perez riep, staand naast een tv-camera met microfoon, naar Siebert: ‘Hé man, idioot, hé kankerneger, hé!’ Oké, het is geen dobberneger, maar het zegt genoeg dat Perez nooit een sanctie van de KNVB heeft gehad. Gelukkig hebben we in de Tweede Kamer een parel van een voorzitter die wel raad weet met ranzige uitspraken.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.