Matennaaier

Dusan Tadic was in zijn tijd bij FC Twente één van mijn favoriete spelers, vergelijkbaar met absolute toppers als Bryan Ruiz en Blaise N’Kufo. Geweldige techniek, fantastische passeerbewegingen en een duivelse mentaliteit met al het gif van de Balkan, de aaibaarheid van een poedel en de bijtkracht van een pitbull. Echt zo’n voetballer voor wie je naar het stadion gaat, omdat je zeker weet dat er wat gaat gebeuren als hij op het veld staat. Dat je zeker weet dat er wat gaat gebeuren als hij op het veld staat, geldt nog steeds in onverminderde mate, maar helaas niet zelden ook in negatieve zin. De schwalbende Serviër heeft zich ontwikkeld tot een vervelende klier, die als een klein kind jengelt bij de scheidsrechter en steeds meer last heeft van de vallende ziekte, waarmee hij al menig onschuldige tegenstander een oor in de vorm van een onterechte gele kaart heeft aangenaaid.

Piet Keizer zou zich, als linksbuiten én als aanvoerder, helemaal kapot geschaamd hebben als hij dit had gezien. Het is een vorm van wangedrag dat een captain van Ajax onwaardig is en door de leiding van de club ontmoedigd zou moeten worden, wat niet het geval is – integendeel zelfs. Afgelopen zondag was het weer raak, of mis zoals u wilt. Ajax kreeg vlak voor tijd een penalty en een paar PSV’ers probeerden hem, heel kinderachtig, uit zijn concentratie te halen. De strafschop ging er perfect in en als Tadic nou gewoon heel superieur had gereageerd, dan was dat de ultieme wraak geweest. In plaats daarvan riep hij in het Servisch iets vervelends over de moeder van Denzel Dumfries, de aanvoerder van PSV die hem – nogmaals, heel kinderachtig – had proberen te provoceren. Trouwens best wel knap van Dumfries dat hij meteen door had wat Tadic gezegd had, in het Servisch.

Michael van Praag verkondigde als voorzitter van Ajax eens dat een Ajacied nooit zijn jasje uitdoet na een ordinaire straatvechtactie van Winston Bogarde, die vanwege zijn uitbundige bling-bling-behanging overigens ook wel Lex Goudsmid werd genoemd. Tadic en Dumfries gingen na afloop bijna op de vuist, PSV-supporters gooiden met muntjes en Ajax deed aangifte. De heftige taferelen bij de Amsterdamse spelersbus gaven sterk de indruk dat de heldhaftige burgemeester Jorritsma van Eindhoven, die bij de avondklokrellen in zijn stad recentelijk nog serieus van een burgeroorlog had gesproken, deze zondagmiddag zijn zaakjes als handhaver van de openbare orde opnieuw niet helemaal voor elkaar had en deswege als een nutteloze dorpsidioot weggezet kan worden - maar dat is weer een heel ander verhaal.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.