VAR

Volgende week zijn de verkiezingen en de stemming zit er al goed in. De lijsttrekkers zetten hun beste beentje voor en zijn niet van het tv-scherm weg te slaan. Wat zou het niet mooi zijn als er, net als in het voetbal, een VAR is om alle politieke standpunten nog eens onder de loep te nemen en beeld voor beeld te kijken naar het waarheidsgehalte. Gewoon een betrouwbaar panel van onafhankelijke deskundigen die ons het juiste verhaal vertellen. Bijvoorbeeld dat het toch echt onmogelijk is dat onze minister-president ‘geen actieve herinnering’ heeft aan het feit dat in 2015 bij een vergisbombardement door Nederlandse F16’s op Hawija in Syrië 70 onschuldige burgers om het leven kwamen. Idem dito voor zijn gespeelde onwetendheid over de toeslagenaffaire, waarbij onder zijn leiding de levens van tienduizenden gezinnen werden verwoest, het geluk van hun kinderen werd geknakt, huwelijken werden gebroken en honderden rapporten werden zwartgelakt. En wat te denken van de elf VVD-bewindslieden die vanuit zijn kabinetten, al dan niet besmeurd met pek en veren, het pand moesten verlaten.

Ach, eigenlijk hebben we helemaal geen VAR nodig om de geloofwaardigheid van Mark Rutte serieus in twijfel te trekken. En het trieste is, dat hij niet de enige is op wie veel aan te merken valt. We hebben te kampen met de holle akoestiek van Hugo de Jonge, de boreale bruinhemdslogans van Thierry Baudet, de goedkope retoriek van Geert Wilders en de elitaire superioriteit van Sigrid Kaag, samen met haar collega Kajsa Ollongren de koelvriescombinatie van D66. Ja maar, zult u zeggen, we hebben ze zelf gekozen, eigen schuld, dikke bult. Nou, zeg ik dan op mijn beurt, dat boeit me niks, er zijn ook ruim 40.000 mensen die de petitie van Gordon tegen anonieme hatemails hebben ondertekend, dus met je naam eronder mag het wel? Het is allemaal van het niveau elke dag mooi weer, fietsen met losse handen en gratis jenever. Nee, ik ga wel stemmen, en ik weet ook wel op wie, maar dat zeg ik niet. Zo, en nu ga ik me weer druk maken over hoeveel belachelijke VAR-beslissingen we dit weekend zullen krijgen.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.