Bloemkolen

Ruud Hendriks, ex-topman van Endemol, sprak eens de legendarische woorden: ‘Als de mensen bloemkolen willen, dan krijgen ze bloemkolen.’ Ergens zal hij wel gelijk gehad hebben, want hij is er multi-miljonair mee geworden, en hij helaas niet alleen. Hermann Göring, opperbevelhebber van Adolfs Hitlers Luftwaffe, draaide er ook niet om heen: ‘Als ik het woord cultuur hoor, grijp ik naar mijn pistool.’ Beide meningen zouden in het bestuur van de NPO vertegenwoordigd kunnen zijn, getuige het Wannsee-besluit om voor het programma ‘Andere Tijden’ een Endlösung te bedenken. Wie iets meer wilde weten over de geschiedenis van ons land, had aan deze serie een fantastisch kompas, of het nu de politiek, de kunst, de economie of de sport betrof. Om bij het laatste thema te blijven: ‘Andere Tijden Sport’ gaf ons unieke portretten van Piet Keizer, Hennie Kuiper, Sven Kramer, Frans Derks, Jan Raas, Anky van Grunsven, Mark Huizinga en vele andere nationale sportcoryfeeën.

Wat is het probleem van ‘Andere Tijden’? De jonge volgers trekken het niet meer, net als bij ‘Radar’ en ‘Opsporing Verzocht’ die ook onder de zeis van de kijkcijfers dreigen te sneuvelen en wie weet bij nog meer NPO-titels die van het publiek een meer dan gemiddelde intelligentie en concentratiespanne vragen. En dus worden ons bloemkolen door de strot gedrukt. Daarom krijgen we Tik ‘m Aan, dat zo te zien is bedacht door een hersendode orang-oetan uit het sprookjesbos van Waku Waku. Daarom mogen we ons laten beledigen door Jandino Asporaat, van wie niemand ook maar het vermoeden van een idee heeft waar hij mee bezig is (hijzelf niet uitgezonderd). En daarom, beste jongens en meisjes, kunnen we met z’n allen lurken aan de chocolade lul van Jan Slagter. Maken jullie me weer wakker als we gaan prakken met de prammen van Patty Brard?

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.