Danilo

Sorry hoor, maar ik moet altijd smakelijk lachen om de woorden waarmee een voetballer afscheid neemt van de club waarvoor hij een jaar op huurbasis actief is geweest. Neem nou de spits Danilo, die na zijn rode kaart bij RKC niet alleen op pantoffelhoogte door het stof ging, maar ook zijn eeuwige clubliefde betoogde: ‘FC Twente, je bent voor altijd in mijn hart. Bedankt voor al je steun en alles wat je voor mij hebt gedaan.’ Het voornaamste wat de club voor hem heeft gedaan, was het goedvinden van een Romario-vakantie aan de Copacabana in december, waarna hij bijna geen bal meer heeft geraakt, laat staan dat hij er af en toe nog een raak schoot. Maar het is natuurlijk niet alleen de schuld of de fout van Danilo, dat FC Twente een ongelooflijk kutseizoen achter de rug heeft – om gauw te vergeten, wat we echter vooral niet moeten doen.

Het begon eigenlijk al met het voortijdige einde van de vorige jaargang, toen de club door corona werd gered van de nacompetitie. Daarna ging het aanvankelijk nog wel weer aardig, met een overwinning op Ajax en gelijke spelen bij Feyenoord en Heracles, maar sinds 31 oktober werd geen thuiswedstrijd meer gewonnen totdat het al gedegradeerde ADO naar de Beugel Bunker kwam. Natuurlijk speelden de blessures van Cerny, Pleguezuelo en Brama een rol in de grafstemming, die nog eens werd versterkt door het fuck-de-fans-beleid van het kabinet, dat het voetbal, de cultuur en de kunsten keihard liet vallen ten gunste van het Songfestival en het Koningshuis. Daarbij worden we gegijzeld in een regenboogquarantaine van het gi-ga-gender-vaccin en het hi-ha-homo-virus omdat de Dolly Detox-exhibitie van de Emmy Beautycase-dragqueens, de emotionele belangen van de lhbtiqrstuvwxyz-gemeenschap, de Chantalisatie van Ahoy en de Maximaficering van Dionnestaxië kennelijk zwaarder wegen dan de genoegens van de voetballiefhebbers, de museumbezoekers en de concertgangers, die van Hugo de Sjongejonge het welgemeende advies krijgen om thuis maar een dvd’tje op te zetten.

Komen we terug bij het antwoord op de vraag die voor FC Twente van essentieel belang is: is er leven na Danilo? Als ik het zo mag formuleren: ik denk niet dat we binnenkort met z’n allen op het nieuwe strooiveld in Usselo ‘Waarheen waarvoor’ staan te zingen. Ook komt het me sterk voor dat er in het respectabele radioprogramma ‘Met het Oog op Morgen’ à la Bennie Jolink na het debacle van De Graafschap van godverdegodver gevloekt zal worden. En de kans dat we massaal gaan applaudisseren voor geteisem als het Kuiptuig dat onze grasmatten met vuurwerk komt ruïneren lijkt me eveneens nihil. Nee, beste mensen, het kan aan het Colosseum alleen maar beter gaan nu daar een ex-topman van Radio 538 aan het roer staat. De nieuwe slogan is dus even voor de hand liggend als veelbelovend: ‘FC Twente, daar zit muziek in!’

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.