Tranen

Dick Advocaat heeft er nooit een geheim van gemaakt dat geld voor hem erg belangrijk is. Hij was twee jaar trainer van Zenith St. Petersburg en woonde bij wijze van spreken naast de Hermitage, maar hij gaf de voorkeur aan een video met voetbal boven een Rembrandt of een Rubens. Zijn spreekwoordelijke zuinigheid maakt hem tot een dankbaar slachtoffer voor milde spot bij de mannen van Veronica Inside, maar zijn echte liefde voor het pure spel is er niet minder om. Als je kunt huilen om een doelpunt van Luis Sinisterra in een wedstrijd tegen FC Utrecht, dan zijn dat serieuze waterlanders. Er zijn echter ook voetbaltranen die net zo vals zijn als het liedje ‘Embers’ waarmee James Newman namens het Verenigd Koninkrijk nul punten scoorde bij het Eurovisie Songfestival. (Mooi commentaar van The Independent: ‘Het nummer werd door onze Europese buren ontvangen met hetzelfde enthousiasme als een scheet in een volle kamer.')

Neem nou de reactie van Sep Guardiola, trainer van Manchester City, op het aanstaande vertrek van zijn spits Sergio Agüero. Zijn afscheidspraatje bij de zender BT Sport klonk als een persoonlijke grafrede op de begrafenis van zijn lievelingsbroer: 'We houden zo veel van hem. Hij is een speciaal persoon voor ons allemaal. Het is zo mooi. Hij heeft me heel erg geholpen hier. Dat soort spelers kunnen we niet vervangen, dat kunnen we niet. Hij liet zijn kwaliteiten weer zien in de twintig minuten van vandaag.' Twintig minuten? Dus je houdt zoveel van iemand en je vindt hem zo’n speciaal persoon dat je hem bijna vijf kwartier op de bank laat zitten? Is dat de manier om van je clubtopscorer aller tijden in de laatste competitiewedstrijd afscheid te nemen? Ooit van een publiekswissel gehoord, meneer Guardiola? Of gaat het hier toch weer meer om de trainer dan om de speler?

Iets verderop in Liverpool sprak Giorgino Wijnaldum op Anfield Road tegen Sky Sports: 'Ik vecht tegen de tranen. De mensen in Liverpool hebben me veel liefde gegeven in deze vijf jaar. Ik ga ze missen. Ik had graag nog vele jaren voor de club gespeeld, maar jammer genoeg is het anders gelopen. Ik moet een nieuw avontuur starten.' Sorry Gio, maar dit gelooft dus helemaal niemand. Vertel gewoon naar waarheid dat je zaakwaarnemer een nieuwe club voor je heeft gevonden die je een nóg schofteriger salaris gaat betalen waarvoor een uitverkocht stadion vol hondstrouwe supporters een heel jaar moet buffelen (en waarvan die premiepitbull een meer dan schandalige ploertenportie opstrijkt). En als je ballen hebt, dan ga je nog vóór het EK bij Veronica Inside aan tafel om als aanvoerder van Oranje je welgemeende excuses aan te bieden voor die belachelijke boycot. Die was namelijk écht om te huilen.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.