Boedapest

Als het om de verbetering van de wereld gaat, heeft het Nederlandse voetbalelftal nooit voorop gelopen. In 1978 was het WK in Argentinië, waar de vader van onze koningin minister was in een regime dat met geweld en repressie een vreselijk schrikbewind uitvoerde, maar Dick Nanninga toonde zich niet erg onder de indruk: ‘Die kogels kop ik gewoon terug’. Intussen is het 2021 en hebben we een bondscoach wiens wereldbeeld niet verder reikt dan Camping de Speulderbos in Garderen. Frank de Boer wil maar één ding (‘Foebele’) en de rest mag hem gestolen worden.

Het kan dan ook geen toeval zijn dat Oranje onder zijn leiding qua protest tegen de toestand in Qatar niet verder kwam dan een lullig spandoekje met de D66-slogan ‘Football Supports Changes’. Wat mij betreft is dit meer een pleidooi om de buitenspelregel af te schaffen, niet om onrecht aan te klagen. En nu komen ze met ‘Voetbal verbindt’. Hoezo: is er iemand gewond dan? Kusje d’rop? Nee, het moet harder, duidelijker, zeker nu met Poetin en Erdogan al twee van de grootste schooiers in het Europese schurkencircus met een kansloze uitschakeling voor lul gezet zijn. Dan is die rare Orban een prima kandidaat om in zijn eigen Boedapest het derde slachtoffer te worden.

Geen misverstand: de spelers hoeven van mij echt niet hand in hand met een oranje veter in de bibs tongzoenend in een polonaise tijdens het Wilhelmus, maar een pittig statement lijkt me geen kwaad kunnen, temeer daar we met het bronskleurige supertrio Depay-Malen-Wijnaldum een paar geweldige argumenten hebben tegen de ongetwijfeld aanwezige racisten in het stadion. En verder kunnen we altijd nog terugvallen op een aloude voetbalwijsheid van het speelkwartier op het schoolplein: ‘Geef ‘m op z‘n flikker!’ Fuck Orban. Iemand moet het doen.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.