Mars

Ronald de Boer speelde tussen 1991 en 1993 voor FC Twente, samen met onder anderen Sander Boschker, Jan van Halst, Youri Mulder, Marcel Peeper, Arthur Numan, Fred Rutten en Orlando Trustfull. Ze voetbalden in de betonnen koelcentrale van Het Diekman, waar toentertijd vooral opwinding ontstond als Lidija Vukicevic, de beeldschone vrouw van de fantastische linksbuiten Mitar Mrkela, op de hoofdtribune in een nerveus gesneden hansopje haar ravissante opwachting maakte. Willem Wilmink was naar verluidt diep onder de indruk en het oordeel van Jan Mulder luidde eenduidig: ‘Het was schier ondraaglijk’. Nu we toch aan het citeren zijn, vraag ik uw aandacht voor drie uitspraken van Ronald de Boer over Qatar, het land waarvan hij WK-ambassadeur is.

(1) ‘Voetbal is voor de mensen daar een heerlijke kijksport. In een tent met een groot scherm, thee en hapjes erbij. Het land is gek op sport. Ze zijn succesvol met sport in het land.’ (2) ‘In mijn ogen hebben ze eerlijk gewonnen. We hebben geprobeerd mensen te overtuigen zonder ze geld te geven.’ (3) ‘Het zal het meest compacte WK zijn in moderne tijden – met een prachtige sfeer waarvan iedereen zal genieten. De fans kunnen makkelijk meer dan één wedstrijd per dag bekijken, wat fantastisch is. En de spelers kunnen tussen de wedstrijden langer op adem komen.’

Oké, dat Qatar qua mensenrechten, vrouwenemancipatie en arbeidsveiligheid nog diep in de middeleeuwen verkeert, dat is niet de schuld van Ronald de Boer. Maar dat hij een positief beeld durft te schetsen van gezelligheid (de stadions zullen overwegend leeg zijn), eerlijkheid (de corruptie van Platini, Blatter en andere FIFA-boeven is overtuigend bewezen) en gemoedelijkheid (de kamelen lachen zich een bult) heeft maar één reden, of liever gezegd veel meer dan één: Ronald de Boer doet nooit iets voor niets, er moet altijd een riante vergoeding tegenover staan. En als hij al iets weggeeft, dan zal het hem zelf geen cent kosten: bij zijn laatste wedstrijd voor FC Twente kreeg iedereen in het stadion een stuk Mars cadeau, waarbij zijn toenmalige schoonvader de sponsor was. Het verschil met toen is, dat hij nu hopelijk niet meer de kans krijgt om met zulke gratis zoethoudertjes goedkoop te scoren.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.