Wedden?

Volgens een rondgang langs de diverse EK-pools verwacht slechts acht tot elf procent van de deelnemers een eindoverwinning voor Oranje. Ik heb wel een idee hoe dit komt. Zo verbaast het mij ten zeerste dat populaire kanonnen als Diederik Gommers (‘Olé olé, leeg die IC’) of Ab Osterhaus (‘Wijntje erbij, corona voorbij’) niet als mascotte zijn ingezet. Nu moeten we het doen met B-artiesten als John de Bever, Wolter Kroes en Frans Duijts en dat scoort toch wat minder lekker. Hoe dan ook: vluchten kan niet meer, het EK is begonnen. En daarmee ook het wedden op de resultaten, vaak zelfs tijdens de wedstrijden. Volgens de bookmakers moeten we daarbij vooral letten op de volgende punten (ik citeer nu letterlijk de tekst op de website van Bet-at-Home):

‘Balbezit. Het is waarschijnlijker dat het team met het meeste balbezit eerder scoort.’ ‘Afgekeurde doelpunten. Een afgekeurd doelpunt leidt vaak tot een tegengoal.’ ‘Gele kaarten. Hoe meer kaarten een team heeft hoe voorzichtiger het speelt. Dit leidt zelden tot resultaat.’ ‘Rode kaarten. De kans dat een team met een rode kaart op zak scoort is kleiner.’ ‘Omgeving. Gebeurt er iets in het stadion (bijvoorbeeld met het publiek) dat in het nadeel is van een team, dan is de kans op een volgende score klein.’ ‘Biertje. Als uw vrouw vraagt of u nog iets te drinken wilt, ga dan niet naar het toilet. Een doelpunt hangt in de lucht.’

Oké, die laatste heb ik zelf verzonnen. De rest komt bloedserieus (‘Het is waarschijnlijker dat het team met het meeste balbezit eerder scoort’) uit de kokers van Bet-at-Home, waar ze voor het gemak ook maar vast de vijf meest voor de hand liggende titelkandidaten op een rijtje hebben gezet. Nummer één is Frankrijk, gevolgd door België, daarachter ex aequo Italië en Spanje, terwijl Duitsland natuurlijk ook nog niet in de bus zit. Nederland komt als veertiende op de wereldranglijst van de FIFA niet in aanmerking voor een favorietenrol, hoewel je natuurlijk nooit iets kunt uitsluiten (‘Een afgekeurd doelpunt leidt vaak tot een tegengoal’).

Verder is er ook weer het nodige getest en uit een representatieve steekproef blijkt dat van deze columnist 62% denkt dat Oranje nog wel de volgende ronde zal halen, 54% echter vreest dat Frank de Boer na het EK vanwege ernstig falend management (El Ghazi, Van der Beek, Cillesen, Promess) een ‘functie elders’ zal moeten zoeken en 86% zijn vrouw dringend heeft aangeraden de boodschappen voortaan bij de Jumbo te kopen na dat kinderachtige huilie-huilie-gezeik van de KNVB. Tot slot nog mijn voorspelling voor vanavond: 2-1 winst, doelpunten van Memphis en Gravenbergh, gele kaarten voor De Roon, De Ligt en De Vrij. Als ik er naast zit, dan is er iets in het stadion gebeurd, bijvoorbeeld met het publiek.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.